Zorgen over snel internet in Groningen

Boeren in Groningen maken zich zorgen of het snelle internet snel wordt aangelegd. Dat moet in het buitengebied van de hele provincie gebeuren. In totaal gaat het om meer dan 13.000 aansluitingen. 'Er is ons veel beloofd, maar of ze het kunnen nakomen, betwijfelen we. Dat is triest', zegt voorzitter Lammert Westerhuis van LTO Noord Het Hogeland.

Zorgen+over+snel+internet+in+Groningen
© Harry Tielman

Westerhuis stelt dat er bovendien onduidelijkheden zijn wie glasvezel krijgt en wie een radioverbinding, een signaal via twee of drie zendmasten en een kleine schotelantenne voor aansluitingen die moeilijk ter realiseren zijn. 'De meeste boeren hebben een voorkeur voor glasvezel, omdat zij verwachten dat dat waardevaster is naar de toekomst toe.'

Volgens bestuurslid Carla van der Spek van Stichting Glasvezel De Marne gaat het om geruchten. 'Een enkeling is glasvezel toegezegd, terwijl diegene een radioverbinding kreeg. Het verwachtingspatroon was bij veel mensen ook anders. Dan lag er al een kabel vlakbij en concludeerden ze zelf dat ze glasvezel kregen. We zien dat Rodin Broadband er hard aan trekt om alles voor elkaar te krijgen.'

Vertraging

Rodin Broadband gaat in hele buitengebied van Groningen internet aanleggen, te beginnen in de voormalige gemeente De Marne. Dat zou in 2018 al klaar moeten zijn, maar liep vertraging op. 'De Marne is voor de zomer aangesloten op het snelle internet', verzekert projectmanager Edwin Zevenberg. In 60 procent van de aansluitingen gaat het om glasvezel, de andere 40 procent krijgt een radioverbinding.

Om de 5 miljoen euro subsidie van Economic Board Groningen, 5 miljoen euro subsidie vanuit Kansrijk Groningen, en een lening van 30 miljoen euro niet mis te lopen, moet de aanleg binnen twee jaar na de start worden gerealiseerd.

Terugkomen

Als alle adressen zijn aangesloten, wil Rodin Broadband Groningen terugkomen om zoveel mogelijk adressen die aanvankelijk op een internet-over-radioverbinding werden aangesloten, alsnog op glasvezel aan te sluiten, laat de projectmanager weten.

'Ons streven is dat 80 procent van het buitengebied glasvezel krijgt en 20 procent een radioverbinding.Daarbij speelt ook de deelname in andere gemeenten een rol. Hoe meer mensen meedoen, hoe gemakkelijker het voor ons is om veel glasvezel aan te sluiten.'

Goed alternatief

De radioverbindingen zijn volgens Zevenberg een goed alternatief, als het nu nog niet mogelijk is om een glasvezelverbinding aan te leggen. 'Zo kunnen de inwoners toch snel internet krijgen. Als glasvezel de enige oplossing was, dan vielen deze adressen tussen wal en schip. Volgens de regeling moeten alle aangemelde adressen worden aangesloten. Dat kan in sommige gevallen alleen als we ook de internet-over-radio-verbinding inzetten.'

Dat glasvezel een betere optie is dan een radioverbinding ontkent de projectmanager. 'De technologie om het signaal naar de bewoners te krijgen is anders, maar het aanbod is hetzelfde. Iedereen krijgt snel internet, eventueel aangevuld met telefonie en televisie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer