LTO%3A+grijp+kans+op+netverzwaring
Nieuws
© Pieter Stokkermans

LTO: grijp kans op netverzwaring

Boeren en tuinders met plannen voor zonnepanelen, lopen het risico achter het net te vissen door een gebrek aan netcapaciteit. In Kaag en Braassem kunnen zij hun capaciteitsbehoefte laten doorlichten, maar het loopt nog niet storm.

'Naar schatting zijn er 100 tot 150 agrariërs in deze gemeente met plannen voor zonne-energie en die dus baat hebben bij een persoonlijke energiescan. Maar we hebben tot nog toe pas 25 aanmeldingen.' Dat zegt Wouter Veefkind, die namens Projecten LTO Noord het traject Zon op Dak Kaag en Braassem coördineert.

Deze gebiedsgerichte aanpak is door LTO Noord met gemeente Kaag en Braassem, Liander, Rabobank en provincie Zuid-Holland ontwikkeld om zonnepanelen op agrarische daken te stimuleren. Op basis van de scans kan de netbeheerder de geplande netverzwaring gerichter aanpakken, bijvoorbeeld door transformators te verplaatsen of toe te voegen.

'Ondernemers zijn zich vaak niet bewust van die noodzaak en dat ze achter het net kunnen vissen als een ander bedrijf aan hun weg al een fors aantal zonnepanelen op het dak heeft neergelegd', legt Veefkind uit. Zij lopen het risico dat ze meer geld kwijt zijn als het net voor hun behoefte alsnog aangepast wordt. Bovendien kan dit langer gaan duren, stelt hij. 'Die extra kosten halen het beoogde rendement onderuit.'

Onderschatten

Voor een strategische netverzwaring is het hard nodig om de boerenambities voor zonne-energie te inventariseren. 'Netbeheerders onderschatten nog hoeveel agrarische ondernemers in zonnepanelen gaan investeren. Mede door de SDE-subsidie staat er veel op stapel', weet Veefkind.

Dit probleem speelt in veel meer gebieden. LTO Noord regio West verwacht het traject in Kaag en Braassem binnenkort uit te breiden naar buurgemeente Nieuwkoop. Ook met andere gemeenten in Zuid-Holland voert de organisatie gesprekken hierover. 'Er zijn tal van voorbeelden van boeren en tuinders die problemen ondervonden om hun opgewekte zonne-energie aan te sluiten.

Onduidelijkheid

Een scan neemt veel zorgen en onduidelijkheid weg', vindt Ton van Schie, portefeuillehouder duurzame energie van LTO regio West. 'Wij moeten als sector bovenaan het prioriteitenlijstje van de netbeheerder zien te komen. Die kans ligt er nu.' De energiescans geven inzicht in de haalbaarheid van zonnepanelen per bedrijf en ten aanzien van de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer