Waar let je op bij zonnepaneleninstallaties?

Je ziet ze steeds vaker: grote zonnepaneleninstallaties. Waarom investeren zoveel agrariërs in zonnepanelen? En waar moeten ze op letten? Dit artikel helpt een goede keuze te maken per specifieke situatie.

Waar+let+je+op+bij+zonnepaneleninstallaties%3F
Zonnepanelen op het dak

Met zonnepanelen wordt de agrarische ondernemer zelf energieleverancier. Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie. Het hele jaar door. Eigenlijk zouden zonnepanelen ook lichtpanelen kunnen heten. Hoewel de zon in Nederland niet elke dag volop schijnt, zijn zonnepanelen in Nederland dus toch heel interessant.

De opgewekte stroom kan de boer zelf gebruiken of terugleveren aan het elektriciteitsnet. Bovendien zijn er interessante subsidies en regelingen om de investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk te maken. Behalve dat zonnepanelen dus goed zijn voor het milieu, zijn ze ook goed voor de portemonnee. Daarnaast stijgt vaak de waarde van het bedrijf, omdat het energielabel beter wordt.

Is het dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is al snel geschikt voor zonnepanelen. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden voor het installeren van zonnepanelen. Zowel voor platte als voor schuine daken, zoals daken met golfplaten of stalen daken met sandwichpanelen.

Uiteindelijk draait het om de opbrengst, niet om de grootte van het dak. Een dak hoeft ook niet per se op het zuiden te liggen om een goede opbrengst te halen. Te veel schaduw op het dak heeft wel een negatief effect op de opbrengst van een zonnepaneleninstallatie.

Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is vooral afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht dat op de panelen valt. Maar er spelen veel meer factoren een rol bij de opbrengst.

  • Wattpiek: het vermogen van de zonnepanelen. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van tussen de 285 en 340 wattpiek per paneel.
  • Locatie: het westen van Nederland heeft meer zonuren dan het oosten van Nederland.
  • Dakoppervlakte: hoe groter dak, hoe meer ruimte voor panelen.
  • Schaduw: schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst van panelen. Maar met het juiste legplan en de juiste materialen, kunt u ook met schaduw op uw dak een hoge opbrengst opwekken.
  • Hellingshoek: de hellingshoek van het dak (of bij een plat dak de hellingshoek van het frame waar de panelen op geïnstalleerd worden) bepaalt onder welke hoek de zon op de panelen schijnt.
  • Oriëntatie: een dak hoeft niet per se op het zuiden te liggen. Bij een dak met een niet al te grote hellingshoek schijnt de zon bijvoorbeeld ook voldoende op een dak dat op het noorden ligt. Een andere mogelijkheid is een oost-westopstelling, waardoor de zonuren gedurende de dag over de panelen verdeeld wordt.

Met alle variabelen in beeld maakt Zonnepanelen op het dak een professioneel legplan met een bijbehorende verwachte opbrengst. Het bedrijf heeft zoveel ervaring met het maken van deze berekeningen, dat een minimale opbrengstgarantie wordt gegeven.

Met de Online Calculator kan de ondernemer zelf een aantal variabelen invullen, waar een voorlopige opbrengstverwachting uitrolt. Deze calculator is gratis en vrijblijvend in te vullen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel stroom je verbruikt. Stroomverbruikers zijn in te delen in kleinverbruikers en grootverbruikers.

  • Kleinverbruikers hebben een aansluiting van maximaal 3 x 80 ampère.
  • Grootverbruikers hebben een aansluiting groter dan 3 x 80 ampère.

Een kleinverbruiker mag salderen. De dagen dat hij meer opwekt dan hij verbruikt worden verrekend met de dagen dat hij minder opwekt dan verbruikt. Het doel van een kleinverbruiker is dus om precies genoeg zonnepanelen te installeren om het jaarverbruik aan energie op 0 te krijgen. Dan hoeft hij geen energie meer af te nemen van de energieleverancier.

• Let op: de salderingsregeling geldt nog tot 1 januari 2023, daarna wordt hij stapsgewijs afgebouwd


Een grootverbruiker kan per opgewekte kilowattuur subsidie krijgen. Daarnaast kan hij alle stroom die hij niet zelf verbruikt terugleveren (verkopen) aan het net. Een grootverbruiker wordt daardoor zelf een energieleverancier. Voor een grootverbruiker is het daarom interessant zoveel mogelijk zonnepanelen te installeren.

Welke belastingvoordelen en subsidies zijn er voor zonnepanelen?

Er zijn een aantal manieren om de investering in zonnepanelen op daken financieel aantrekkelijker te maken.

Belastingvoordelen
Er zijn belastingaftrekregelingen waarmee je de terugverdientijd van zonnepanelen inkort. Bijvoorbeeld de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Subsidies
Voor grootverbruikers zijn zonnepanelen alleen interessant met een subsidie. De bekendste subsidie is de SDE+-subsidie. Hiermee krijgt u per opgewekte kilowattuur een geldbedrag om het opwekken van duurzame energie te stimuleren.


Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld. Door omstandigheden als stof, zand, vocht en ammoniak hebben zonnepaneleninstallaties het zwaarder te verduren. Zonnepanelen op het dak uit Barneveld biedt agrariërs daarom kwaliteitszonnepanelen met een hoge opbrengstgarantie, waarbij al het werk uit handen wordt genomen.

• Meer weten? Ga naar de website van Zonnepanelen op het dak


Dit artikel is een gedeelte van het hele artikel over zonnepaneleninstallaties.

Zonnepanelen op het dak

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Zonnepanelen op het dak

Lees ook

Meer artikelen van Zonnepanelen op het dak »

Artikelen over Zonnepanelen op het dak