%27Batterij+naast+zonnepanelen+%28nog%29+niet+rendabel%27
Nieuws
© Douwe Korting

'Batterij naast zonnepanelen (nog) niet rendabel'

Het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro in België maakt naast zonnepanelen sinds een jaar gebruik van een batterij. Het is (nog) geen nuttige investering.

Op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro liggen al jaren zonnepanelen. Er is echter onvoldoende verbruik als de zonnepanelen energie produceren om alles zelf te verbruiken. Daarom plaatste Inagro in juli 2017 een batterij die een deel van die stroom moet opslaan.

Met 15 procent steun op de investering is de terugverdientijd zo'n negentien jaar. 'Na een jaar evalueren kunnen we niet spreken van een geslaagde investering, maar dat wil niet zeggen dat batterijen in de toekomst niet interessant zullen zijn', aldus Inagro.

Inagro heeft 17 kilowattpiek aan zonnepanelen op het dak van de loods en een batterij met een nuttige capaciteit van 18 kilowattuur. De voornaamste verbruikers zijn vijf koelcellen waarin groenten en witlofwortels worden opgeslagen.

Zelfconsumptie

De batterij heeft een tweeledige functie. Enerzijds moet het de zelfconsumptie van de energie uit de zonnepanelen verhogen en anderzijds dient het als back-up voor de koelcellen, mocht het net uitvallen. De zelfconsumptie is het deel van de productie die ter plaatse wordt verbruikt, het overige deel van de productie wordt geïnjecteerd in het elektriciteitsnet.

De zelfconsumptie steeg in de proefperiode van 72 procent naar 88 procent. Inagro injecteerde met batterij dus nog altijd 12 procent van de geproduceerde stroom. Zonder batterij zou dit 28 procent zijn.

Verlies stroom

Op jaarbasis werd zo'n 4.000 kilowattuur van de productie opgeslagen in de batterij. Uit de batterij kon Inagro zo'n 3.000 kilowattuur halen om te verbruiken. Er is dus een verlies van circa 25 procent van de opgeslagen stroom. Dit komt door omzettingen in de omvormers, verliezen door de duur van de opslag en het verbruik van de sturing van de omvormers en batterijbank.

'Van november tot februari zien we dat de batterij zo goed als werkloos is. Uitschakelen is geen optie, want dat zou de batterij kunnen beschadigen', meldt Inagro. 'Batterijtechnologie heeft zeker een mooie toekomst, maar voorlopig is de investering te hoog.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  33° / 21°
  30 %
 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
Meer weer