Droogte+heeft+impact+op+kieming
Nieuws
© William Hoogteyling

Droogte heeft impact op kieming

De eerste gevolgen van de aanhoudende droogte zijn in de akkerbouw alweer zichtbaar. Vooral pas ingezaaide percelen hebben extra vocht nodig om de kieming te bevorderen.

Het KNMI heeft het neerslagtekort in Nederland nu al berekend op bijna 30 millimeter voor dit groeiseizoen. Vooruitkijkend op de komende twee weken met nauwelijks neerslag zal dit vlot oplopen tot 60 millimeter rond begin mei.

De eerste signalen van het vervolg op de droogte in 2018 zijn al zichtbaar. 'Wintertarwe kleurt hier en daar al wat gelig', zegt Paul Hooijman, manager Akkerbouw bij Delphy. 'Verder hapert de ontwikkeling van zomergerst op slempgevoelige percelen.'

Fijnzadige gewassen

Vooral fijnzadige gewassen hebben volgens Hooijman na inzaai behoefte aan neerslag. 'Op kleigronden die in het najaar zijn geploegd, is de teeltlaag vaak extreem droog. Daar is weinig aansluiting met de ondergrond en bestaat de kans op uitdroging van zaaizaad.'

Van de akkerbouwgewassen verwacht Hooijman de meeste schade bij zaaiuien. 'Uien kiemen moeizaam en bovendien is er kans op tweewassigheid. Bietenzaad kiemt meestal toch wel, al duurt het soms wat langer.'

Beregenen

Delphy adviseert akkerbouwers te beregenen, als dat nodig is voor de kieming. Hooijman vertelt dat in kustgebieden, maar ook in Flevoland, het soms hoge zoutgehalte van beregeningswater nu al een aandachtspunt is.

'Normaal leggen wij de grens bij een EC van 2, maar nu zien we al analyses van water met EC-gehaltes van 5 of meer.' Te zout beregeningswater kan volgens de Delphy-adviseur schadelijk zijn voor jonge kiemplantjes.

Gunstig voor voorjaarswerk

Over het uitblijven van neerslag maakt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw zich nog niet al te druk. 'Voor ons voorjaarswerk is droogte vooral gunstig. Hier en daar zullen telers moeten beregenen om de kieming te bevorderen, maar daarvoor is relatief weinig water nodig.'

Zijn collega-bestuurder Trienke Elshof meldt dat er nog nauwelijks beperkingen zijn om te beregenen. 'Maar het is wel van het grootste belang dat we spaarzaam omgaan met water. Gelukkig is dat aan de gewastelers wel toevertrouwd.'

Zorgen

Van Wenum voegt eraan toe dat hij zich bij aanhoudende droogte nu al zorgen maakt over de discussie vanwege het watergebruik in de landbouw. 'Vaak wordt er direct naar de landbouw gewezen, als er maatregelen nodig zijn. Er is weinig waardering voor onze inspanningen om juist water te bufferen en de waterstanden op peil te houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer