Groentesector+wil+inzicht+in+klimaat
Nieuws
© Twan Wiermans

Groentesector wil inzicht in klimaat

De groente- en fruitverwerkende industrie heeft Wageningen University & Research (WUR) gevraagd om te onderzoeken wat de klimaatverandering voor gevolgen heeft voor de grondstofvoorziening.

'In 2016 waren delen van Nederland erg nat. In 2018 hadden we te maken met warm en droog weer. Door de klimaatverandering lijken de extremen steeds groter te worden. We willen weten wat dat betekent voor de grondstofvoorziening in de toekomst', zegt secretaris Peter Rijnhout van de Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie.

De belangenorganisatie van de grondstoffenleveranciers en producenten van verwerkte groenten en fruit heeft WUR benadert om duidelijkheid te geven. 'Moeten we de teelt verdelen over het land en/of over verschillende grondsoorten om het risico te spreiden, ook al is Nederland qua oppervlakte niet zo groot?', vraagt Rijnhout zich af.

Neerslagtekort

Volgens wetenschappelijk instituut KNMI is er sprake van een neerslagtekort van gemiddeld 77 millimeter. De verwachting is dat het tekort de komende vijftien dagen zal toenemen tot gemiddeld 84 millimeter. 'We hebben nog geen signalen ontvangen dat er al sprake zou zijn van problemen met de grondstofvoorziening. Maar dat wil niet zeggen dat dit niet het geval is', zegt Rijnhout.

Volgens Cees Geven van de coöperatieve telersvereniging De Schakel is er nog geen sprake van problemen met de grondstofvoorziening. De vereniging heeft ruim vijfhonderd groentetelers in Nederland, België en Duitsland. 'Het beeld is erg wisselend', zegt Geven. 'In Nederland is in het zuidoosten de nodige regen gevallen. In Flevoland is het nog relatief droog. De teelten zijn nog jong. Het is daarom te vroeg om over een dreigend tekort aan grondstof te praten.'

Risicospreiding

Laarakker Groenteverwerking in het Limburgse Well is om redenen van risicospreiding op zoek naar (biologische) groentetelers in Noord-Nederland. Laarakker heeft daarom samen met adviesorganisatie Delphy een project opgezet op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl om de (on)mogelijkheden van industriegroenteteelt in een bouwplan op de noordelijke klei te onderzoeken.

Jaarlijks levert Laarakker ruim 140.000 ton akkerbouwmatig geteelde groenten. De groenteverwerker laat de groente op contract telen in vooral het zuiden en midden van het land. Ook een oppervlakte in het noorden van het land zorgt voor risicospreiding. In Noord-Nederland hebben gewassen minder last van hittestress.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer