25+boeren+krijgen+alsnog+droogteschadevergoeding
Nieuws
© Johan Wissink

25 boeren krijgen alsnog droogteschadevergoeding

Zo'n 25 agrariërs krijgen van zinkfabriek Nyrstar in Budel en frisdrankfabriek Refresco in Maarheeze alsnog een droogteschadevergoeding uitbetaald over de afgelopen zes jaar. Dat heeft ZLTO bekendgemaakt.

Beide bedrijven onttrekken grondwater in de regio en dat heeft negatieve gevolgen voor de omgeving, zoals droogteschade voor de boeren. 'In het verleden is er op ons verzoek een droogteschaderegeling opgesteld', zegt Leo van Velthoven, portefeuillehouder Water van ZLTO-afdeling Groote Heide. 'Maar sinds 2012 is er geen vergoeding meer uitbetaald.'

ZLTO heeft deze week gesprekken gevoerd met Nyrstar en Refresco. De uitkomst was dat de schade alsnog wordt vergoed, plus de wettelijke rente.

Uitbetalingen

Van Velthoven: 'De uitbetalingen worden in de loop van dit jaar afgehandeld op basis van de gewassen die boeren in de jaren 2013 tot en met 2018 hebben geteeld en de oppervlaktes die ze in gebruik hadden. Voor dit jaar en verder wordt in het vervolg jaarlijks vergoed.'

ZLTO benadrukt dat de toezegging voor droogteschadevergoeding op basis van goed overleg heeft plaatsgevonden. Dat betekent dat ZLTO door deze grondwateronttrekkers als serieuze gesprekspartner wordt gezien. 'Daarmee is een juridische procedure gelukkig afgewend', zegt Van Velthoven.

Verontschuldigd

Nyrstar heeft zich verontschuldigd dat dit dossier ten onrechte is blijven liggen. Er zou iets niet goed zijn gegaan in de overdracht van werkzaamheden tijdens een personeelswisseling. Voor zover het bedrijf heeft kunnen nagaan, is de droogteschade tot en met 2012 uitbetaald. Dat gebeurde in 2014. De uitbetaling vond plaats aan zeven ondernemers.

Refresco was in eerste instantie wat afhoudender. De frisdrankfabriek ging ervan uit dat de droogteschade niet alleen door Refresco werd veroorzaakt, maar ook kwam door beregening door boeren. Bovendien stelde de fabriek dat de klimaatverandering een van de veroorzakers is van droogteschade.

Adviesrapport

Refresco is hierop teruggekomen omdat uit het adviesrapport van de Adviescommissie Schade Grondwater (ACSG) blijkt dat met deze factoren al rekening is gehouden. 'De ACSG heeft dus alleen die schade aan Refresco toegekend die redelijkerwijs aan het bedrijf toegerekend kan worden', zegt Johan Elshof, waterspecialist bij ZLTO.

Wel is er nog discussie over de jaren 2010, 2011 en 2012. 'Volgens een van de ondernemers moet de schade die destijds is opgelopen, ook nog worden vergoed. Dit wordt nog nader uitgezocht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer