Snel+internet+hoog+op+het+Duitse+verlanglijstje
Achtergrond
© Pixabay

Snel internet hoog op het Duitse verlanglijstje

Klimaatverandering, biodiversiteit en mestbeleid domineren het Nederlandse landbouwdebat. Hoewel deze thema's ook in Duitsland spelen, spreken Duitse politici en belangenbehartigers op de Grüne Woche nadrukkelijk over een ander onderwerp: snel internet op het platteland.

De Nederlandse agrarisch ondernemer is koploper in Europa op het gebied van ICT-toepassingen, zo jubelt een bericht van het Duitse DLG Instituut van afgelopen zomer.

Ondanks dat best wat aan te merken is op de snelheid van het netwerk op het Nederlandse platteland, is dit onderwerp in het grote debat op de achtergrond geraakt. Bij de oosterburen vragen politici en belangenbehartigers juist met spoed om snelle verbetering.

Gelijkwaardige leefomstandigheden

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier eist op de Grüne Woche, tijdens een bijeenkomst over plattelandsontwikkeling, dat er in stedelijke en landelijke gebieden gelijkwaardige leefomstandigheden worden gecreëerd. 'Voor dit doel is landelijk sneller internet essentieel', zegt het staatshoofd. De introductie van 5G in Duitsland in het landelijk gebied moet daarom niet opnieuw worden opgeschort, waarschuwt Steinmeier.


'Internet is als elektriciteit en water', vindt de bondspresident. 'En degenen die toekomstbestendige banen willen op het platteland, hebben snel internet nodig. Ook in het veld.'

Ook voorzitter Joachim Rukwied van het Deutscher Bauernverband en de Duitse landbouwminister Julia Klöckner haalden dit thema aan. '5G is een must voor de ontwikkeling van het platteland. Niet alleen voor de boer, maar ook voor de ondernemer die we in de plattelandsgemeenten moeten behouden, om het leefbaar te houden', zegt Rukwied tijdens een persconferentie.

Verduurzaming

Klöckner is ervan overtuigd dat snel internet een bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van het platteland en het behalen van de doelen die in het Europese landbouwbeleid worden opgenomen. 'We kunnen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderen, door precisielandbouw toe te passen. Daarvoor hebben we snel internet nodig', zegt ze.

'Dat is niet iets voor de verre toekomst', benadrukt de landbouwminister. 'Er is al een gedigitaliseerde schuur met melkrobots, dierenwelzijn en netwerken op de telefoon van de boer. Maar bovenal betekent dit de snelle, landelijke verbinding met het internet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer