'Bedrijf extra beveiligen is nodig, maar triest'

Veel veehouders geven aan dat ze extra veiligheidsmaatregelen op het bedrijf treffen tegen activisten. POV-voorzitter Linda Janssen vindt het 'heel triest' dat het nodig is.

%27Bedrijf+extra+beveiligen+is+nodig%2C+maar+triest%27
© Nieuwe Oogst

'Vroeger stond de achterdeur gewoon open. Dat was de charme van het platteland', memoreert de voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). 'Extra beveiligen is nodig. We raden het iedereen aan, maar het is niet normaal. De bezetting van vorige week tast het gevoel van veiligheid aan.'

De POV had de afgelopen anderhalve week veel contact met leden over de stalbezetting in Boxtel. 'Ik ben er trots op dat de sector zo achter de getroffen boer is gaan staan. Dat is echt overweldigend en ik hoop dat we dat als sector kunnen vasthouden', zegt Janssen.


'Tegelijkertijd merk je dat gevoel van onveiligheid. Jonge boeren die zich afvragen of ze dit wel willen, of ze het bedrijf wel moeten overnemen. Dat is de impact die het heeft.'

Janssen begrijpt de kritiek vanuit de sector op het politieoptreden. 'Dat had veel sneller gemoeten. Ik heb met politie en justitie en de minister van Justitie en Veiligheid gesproken. We hebben uitleg gekregen over waarom er zo gehandeld is. Zorgvuldigheid stond boven snelheid. Ze stelden veiligheid van mens en dier voorop.'

Sneller ingrijpen

De POV-voorzitter verwacht dat er wel sneller wordt ingegrepen, als het nog een keer gebeurt. 'Hier is ook van geleerd. Voor de Mobiele Eenheid (ME) is een stal ook nieuw. De activisten zaten met hun armen geschaard in de stal. Een stadion kun je sneller ontruimen dan een stal met smalle, doodlopende gangen', aldus Janssen.

'Voor de bewijslast tegen daders is zorgvuldigheid belangrijk. Snel eruit werken klinkt goed. Maar als je in de rechtszaal geen goed bewijs hebt, heb je daar weinig aan.'

Om dezelfde reden is ze er ook van overtuigd geraakt dat snelrecht geen goede optie is, zoals gebeurt na de jaarwisseling. 'Dan is de kans op onzorgvuldigheid ook groter en heb je juist de kans dat extremisten hun straf ontlopen.'

• Lees meer over dierenactivisme

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer