Laat+je+door+extremisten+niet+gek+maken
Commentaar
© Ruud Ploeg

Laat je door extremisten niet gek maken

Extremisten die een veehouderij bezetten. Groot nieuws. Met het opkomen voor dieren als motief, jagen ze de hele sector schrik aan. Felle kritiek mag, zolang vleesmijders hun afkeer fysiek enkel voor het supermarktschap praktiseren. Door voorbij te lopen.

Wanneer ze echter over het boerenerf lopen en een stal bezetten – of nog erger – brand stichten, bedreigen, vernielen en intimideren, dan treft dat niet enkel de betreffende familie, maar wordt de hele veehouderijgemeenschap geraakt.

Helaas bestaat van extremistische acties een lange reeks voorbeelden. De angst zit er dan ook goed in. Nieuwe Oogst raadpleegde deze week 916 veehouders hierover. 70 procent van de varkens- en pluimveehouders vreest zelf slachtoffer te worden.


Twee derde van de intensieve veehouders neemt extra veiligheidsmaatregelen, blijkt uit ons Opiniepanel. Stallen op slot, camera’s ophangen, een waakhond of hekken worden vaak genoemd. Al vrezen veel boeren dat dit ongenode gasten niet tegenhoudt.

Richt je op die 96 procent die positief is over de sector

Dierenrechtenextremisten kunnen op meer publieke sympathie rekenen dan ooit. Ze kregen althans niet eerder zo uitgebreid het podium om de boodschap van een vleesloze samenleving te bepleiten. Bij Nieuwsuur, Pauw en andere talkshows, op de radio en in kranten mochten criminele acties worden vergoelijkt door de daders en het morele superioriteitsbesef van een stel naïeve wereldverbeteraars worden tentoongespreid.

Knuffelkolder waar je onpasselijk van wordt. En schadelijk, omdat de boodschap van ‘juridisch verwerpelijk, moreel gerechtvaardigd’ bij een deel van het publiek toch blijft hangen. Anderzijds schieten extremisten zich ook in de eigen voet. Breed was namelijk de afkeer en warm was de steun die boeren van binnen en buiten de sector ontvingen.

Laat die steun beklijven. Weet dat slechts 4 procent van de Nederlanders enigszins tot zeer negatief over de sector is. Richt je op die 96 procent. Laat het veiligheidsgevoel niet beïnvloeden en raak niet verbitterd. Dat zou de ultieme beloning van de extremist zijn.

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer