Veehouders bang voor extremisten

Intensieve veehouders maken zich grote zorgen om hun veiligheid, na de bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel vorige week. 70 procent van de varkens- en pluimveehouders is bang voor een bezetting op het eigen bedrijf.

Dat blijkt uit een enquête van het Nieuwe Oogst Opiniepanel, waaraan 916 veehouders deelnamen. 67 procent van de intensieve veehouders neemt extra maatregelen om het bedrijf te beveiligen tegen dierenrechtenextremisten.

Pluimveehouders en varkenshouders maken zich hier meer zorgen over dan melkveehouders. In de melkveehouderij vreest 36 procent van de ondernemers dat dit hun bedrijf zal treffen, waarmee het gemiddelde in de veehouderij op 42 procent ligt.

Extra veiligheidsmaatregelen

In de intensieve sectoren zijn ondernemers ook meer van plan om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Veel melkveehouders geven aan dat hun stallen en erf aan alle kanten open zijn en dus moeilijker te beveiligen.

Voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) reageert op de angst onder veehouders: 'Heel triest dat dit nodig is. Vroeger stond de achterdeur gewoon open. Dat was de charme van het platteland.' Veehouders (92 procent) vinden verder dat de politie in Boxtel te laat en te soft heeft ingegrepen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer