Minister+wil+informatie+extremisme+beter+delen
Nieuws
© DIRK HOL

Minister wil informatie extremisme beter delen

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid wil de informatie-uitwisseling over dierenactivisme en -extremisme met LTO Nederland en Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) opvoeren.

Dat schrijft Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de varkensstalbezetting vorige week in Boxtel. Volgens de minister volgt de politie landelijk actief dierenrechtenactivisme.


In Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) wordt standaard aandacht besteed aan radicalisering, extremisme en terrorisme. Rond dierenrechten is er volgens hem in Nederland voornamelijk sprake van activisme.

Intimiderend

Van activisme is sprake als het binnen de grenzen van de wet blijft. Bij extremisme wordt de wet overtreden. Daar was in Boxtel sprake van. Dierenactivisme- en extremisme nemen volgens de minister niet toe, maar door het intimiderende karakter van de opeenvolgende acties neemt de onrust onder boeren wel toe.


Samen met landbouwminister Carola Schouten bezocht Grapperhaus zaterdag het getroffen bedrijf in Boxtel. 'De impact van het gebeuren op de betrokkenen heeft mij bijzonder geraakt', meldt hij de Kamer.

'Ik herhaal hier nogmaals dat dergelijke acties, die strijdig zijn met onze rechtsstaat, niet worden getolereerd en dat de politie, onder het gezag van het openbaar ministerie of de burgemeester hier tegen optreedt. De overheid tolereert geen eigenrichting.'

Snelrecht

In de brief gaat Grapperhaus niet in op de mogelijkheid van snelrecht. Dat wordt bijvoorbeeld toegepast na oud en nieuw om mensen die vernielingen hebben gepleegd te kunnen vervolgen.


Verdachten kunnen daarmee direct voor de rechter worden gebracht en veroordeeld worden. Voor televisieprogramma Hart van Nederland gaf de minister vorige week aan dat het een reële optie is om dierenextremisme op deze manier ook aan te pakken.

Afstemming

Na 'Boxtel' heeft de politie in afstemming met het Openbaar Ministerie de aanpak geëvalueerd. Er is een handelingskader opgesteld dat door de politie gedeeld kan worden.

Bij de politie komen er vaste contactpersonen, waarmee LTO Nederland en de POV informatie kunnen uitwisselen. Daarnaast komt er een 'factsheet' dat vragen vanuit de sector beantwoordt.

Aanhoudingen

Grapperhaus meldt verder dat er 77 aanhoudingen zijn verricht tijdens de varkensstalbezetting in Boxtel. 64 aanhoudingen voor lokaalvredebreuk, twaalf voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en een voor vernieling van een politiebus. De 64 gearresteerden voor huisvredebreuk kregen een dagvaarding en worden later berecht.

LTO Nederland is positief over inzet justitie tegen dierenextremisme. 'We hebben een goed en constructief gesprek gehad met de minister', laat LTO Nederland-voorzitter Marc Calon weten. 'Onze inzet was dat de veiligheid van boeren en tuinders in Nederland prioriteit zou krijgen bij justitie. Dat is gelukt. We hebben afspraken gemaakt over preventie en monitoring. We gaan nu samen verder werken aan een handelingskader. Vertrekpunt daarbij is dat iedereen in Nederland zich aan de wet dient te houden. We zijn het spuugzat dat er maar lukraak in stallen wordt ingebroken of ingeslopen. Dit geeft een groot gevoel van onveiligheid bij boerengezinnen en dat moet afgelopen zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer