Afmaken antibioticakuur slachtkuiken niet nodig

Antibioticumkuren bij slachtkuikens hoeven niet volledig te worden afgemaakt. Dat adviseert Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Afmaken+antibioticakuur+slachtkuiken+niet+nodig
© Twan Wiermans

Voorwaarde is wel dat een dierenarts heeft vastgesteld dat de dieren volledig klinisch zijn hersteld op het moment dat de kuur wordt gestopt. BuRO acht het risico op het ontstaan van resistente ziektekiemen onder deze voorwaarde niet waarschijnlijk.

Het BuRO-advies is opgesteld op verzoek van de NVWA, omdat regelmatig wordt geconstateerd dat antibioticumkuren niet volledig worden afgemaakt bij buitenlandse koppels slachtkuikens. In Nederland is afwijken van de dosering en de behandelduur van antibiotica verboden.

Volksgezondheid

Van dit verbod kan volgens de richtlijn van de KNMvD uit 2015 in specifieke gevallen worden afgeweken. Dat mag ter verbetering van het verantwoord gebruik van antimicrobiële middelen met het oog op volksgezondheid en dierenwelzijn.

De voorwaarden voor het verkorten van de geregistreerde therapieduur zijn volledig klinisch herstel van de dieren en dat op basis van de verwekker of het verloop van het herstel herhaling niet waarschijnlijk is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer