Gedragsverandering aan basis van antibioticareductie

Project 'Optimaliseren Diergezondheid' gaat van start. In april stappen de eerste vijftien deelnemers in. 'De basis om het antibioticagebruik te verlagen is gedragsverandering. Dat is het moeilijkste wat er is', zegt ondernemerscoach Antoon Sanders van de ZLTO.

Gedragsverandering+aan+basis+van+antibioticareductie
© Koos van der Spek

Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij daalde de afgelopen jaren met 64 procent. De verschillen in het gebruik van antibiotica tussen bedrijven is echter groot. Het lukt niet iedereen om de dierdagdosering terug te brengen naar het gewenste niveau.

Daarom deed de Gezondheidsdienst voor Dieren in opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) onderzoek naar de kritische succesfactoren. Dat onderzoek krijgt nu een vervolg met het landelijke project 'Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij', waarvoor zich vijftien deelnemers meldden.

Het project richt zicht op vermeerderaars en vleesvarkenhouders die 5 dierdagdoseringen (ddd) of meer toepassen, of bij de speenbiggen meer dan 20 ddd.

Resistentie en imago

'Incidenteel gebruik van antibiotica is voor niemand een probleem. Maar uit oogpunt van resistentie en goodwill voor de sector moeten bedrijven die hoog zitten omlaag', zegt Heleen Prinsen, specialist Diergezondheid bij de ZLTO.

Prinsen noemt het reduceren van de ddd complex. 'Kritische succesfactoren geven een richting aan, maar zijn geen standaardoplossing'. Daarom doet het project een beroep op coaches die gedurende de looptijd van het project de ondernemer, zijn voerleverancier en dierenarts begeleiden.

Elkaar scherp houden

Sanders spreekt liever van 'spiegelen'. Het gaat erom hoe je elkaar scherp houdt in het proces, geeft hij aan. 'Een coach doet niets anders dan het reiken van handvatten en de drie partijen in hun kracht zetten, zodat ze met elkaar gaan voor het maximale resultaat.'

Verandering begint volgens Sanders met herkennen en erkennen dat er een probleem is. 'De wil om dat te veranderen en plannen hoe je wilt veranderen', zegt de ondernemerscoach.

Continu sturen

'De coach wordt geen vast onderdeel van de driehoek. Af en toe haakt hij aan.' Verandering vraagt continue sturing. Gemiddeld zo'n acht keer om succesvol te zijn, volgens Sanders.

'Er moet een veranderingsproces in gang worden gezet. Dat lukt alleen wanneer iedereens agenda gelijk loopt en mensen elkaar niet proberen weg te concurreren. Dat proces is niet zomaar gelopen.' Binnen het project is ruimte voor nog meer deelnemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    6° / 5°
    10 %
  • Woensdag
    5° / 3°
    10 %
  • Donderdag
    5° / 2°
    20 %
Meer weer