Varkenshouder Joost gaat voor 25 procent antibioticareductie

Varkenshouder Joost van der Pas uit Heeswijk-Dinther streeft naar 25 procent antibioticareductie. Hij is een van de varkenshouders die, om dat te realiseren, mee doet aan project Optimaliseren Diergezondheid.

Deze maand gingen de eerste vijftien varkenshouders met behulp van een coach aan de slag. 'Boeren zijn er al in geslaagd om 64 procent te reduceren in de afgelopen tien jaar en dat is super veel', weet coach Antoon Sanders. Van der Pas haakt daar op in: 'We zitten goed in de streefwaardes, maar die worden elk jaar verlaagd. We willen kijken of we op deze manier stappen kunnen zetten om een extra verlaging in gang te zetten om ook in de toekomst verantwoord antibiotica in te kunnen zetten.'

Het project richt zicht op vermeerderaars en vleesvarkenshouders die vijf dierdagdoseringen of meer toepassen. 'Als je aan een ondernemer vraagt, zegt 99 procent dat ze willen verlagen, alleen is dat moeilijk', ziet Sanders. 'Als je er voor kiest om het te doen begint het pas, want dan moet je een manier van werken vinden waarin je stappen vooruit maakt en je daadwerkelijk kunt bewegen.'

Dierdagdosering

De verschillen in het gebruik van antibiotica tussen bedrijven zijn groot. Het lukt niet iedereen om de dierdagdosering terug te brengen naar het gewenste niveau. Als het echt nodig is, wil Van der Pas ook antibiotica kunnen blijven gebruiken. Sanders is het daar mee eens. 'Je helpt dieren niet als je ze ziek laat worden en sterven. We gaan dus met een hele gerichte manier om met deze problematiek.'

'Als het even wat minder loopt of een vaccinatie slaat niet aan, moet je toch wat in kunnen zetten om het onder controle te houden', vult Van der Pas aan. 'We moeten met zijn allen reduceren. Dan houden we het voor de toekomst verantwoord om het in te zetten als het echt nodig is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer