Kalversector zet rem op antibiotica

Het antibioticagebruik in de vleeskalversector lag in 2018 gelijk aan het jaar ervoor. Met extra inspanningen wil de sector voor 2022 een verdere reductie van 15 procent antibiotica halen.

Kalversector+zet+rem+op+antibiotica
© Eigen Foto

Dat stelde voorzitter Wim Thus van LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij dinsdag tijdens de eerste ledenbijeenkomst van de vakgroep. 'We moeten vaststellen dat we als kalverhouderij niet de score halen van andere sectoren, die vaak al nagenoeg op de beoogde reductie van 70 procent zitten. Weliswaar is het voor ons lastiger en zitten we al op de helft van referentiejaar 2007, maar de vraag rijst hoe verder?'

Thus verwacht wel een verdere reductie. 'We hebben de ambitie om te komen tot een verdere generieke reductie van 15 procent in 2022 ten opzichte van 2017. Voorwaarde is wel dat het kalfvolgsysteem goed in de benen wordt geholpen en dat er wordt gewerkt aan een goede aanpak van het BVD-virus in de hele rundveehouderij.'

Kalversterfte verlagen

'Zelf hebben we ook een actieve taak om ons als sector verder te verbeteren', hield Thus de kalverhouders voor. 'Naast antibioticagebruik is kalversterfte steeds belangrijker voor de maatschappij. Mede daarom verdient dat ook de volle aandacht.'

Volgens een van de kalverhouders op de bijeenkomst in Oirschot is er een link tussen kalversterfte en antibioticagebruik omdat minder antibioticagebruik kan leiden tot meer kalversterfte. Thus gaat daar niet volledig in mee in die redenatie: 'Natuurlijk moet je een ziek kalf behandelen, maar voor ieder bedrijf moet een gezond kalf het uitgangspunt zijn. Een gezonde veestapel heeft niet alleen minder antibiotica nodig maar leidt ook tot minder sterfte. Goed management is daarom van groot belang.'

Arbeid en management

Uit onderzoek naar de kritische succesfactoren, waarbij bedrijven met laag antibioticagebruik worden vergeleken met veelgebruikers, blijkt dat er behoorlijke verschillen tussen ondernemers zichtbaar zijn, constateert Thus. 'De vijf best presterende bedrijven zijn ook heel goed met arbeid en management. Ook hebben ze de cijfers rond het bedrijf beter voor ogen.'

Om de goede ervaringen uit te wisselen gaat de sector aan de slag met het project Ontvangst Kalveren. 'Hier draait het om verbeteringen van de cruciale eerste vier weken op het kalverbedrijf. Door met elkaar, tijdens bezoek aan een bedrijf, te praten over de aanpak van deze ontvangst, zijn verbeter stappen te maken. Zo is het antibioticagebruik te verminderen.'

'De nadruk ligt niet op de eerste toediening, maar op de vraag of die laatste door beter management achterwege kan blijven', ervaart Thus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer