Kans+op+vogelgriep+is+%27medium%27
Nieuws
© Twan Wiermans

Kans op vogelgriep is 'medium'

Het risico voor de Nederlandse pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene vogelgriep wordt momenteel ingeschaald als 'medium'. Dat blijkt uit de tweede risicoanalyse van Wageningen Bioveterinary Research.

Bij het begrip 'medium' moet gedacht worden aan een orde van grootte van een introductiekans van 15 tot 33 procent per jaar in de komende tijd. Het ingeschatte risico is op dit moment gelijk aan het ingeschatte risico van de vorige analyse van september dit jaar.

Op dit moment zijn grote aantallen trekvogels in Nederland aanwezig om te overwinteren en de aantallen zullen in de komende maanden nog licht toenemen. Deze risico-vogels zijn mogelijk geïnfecteerd met vogelgriep en kunnen het virus vanuit de broedgebieden in Siberië in Nederland introduceren. Het H5N6-virus lijkt ook na de zomer nog aanwezig in de wilde vogelpopulatie in Nederland.

Insleep

Er zijn momenteel geen vogelgriepbesmettingen in Nederland en naburige landen, dus de kans op insleep via ander pluimvee is zeer laag. Er is dus een lage kans op insleep van het virus via de omgeving. Dat geldt ook voor de kans op de introductie van vogelgriep via de import van pluimvee of bijzondere vogels.

Pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP waarschuwt echter waakzaam te blijven. 'Medium klinkt ongevaarlijk, maar de kans op vogelgriep is zeker niet laag.' Binnenkort presenteert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de 'Roadmap vogelgriep'. Dat is een serie maatregelen voor de korte en lange termijn ter voorkoming van de insleep van vogelgriep. Zowel de pluimveebranche (Avined) als de Dierenbescherming hebben daarbij inbreng gehad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
Meer weer