Dierziekten opnieuw onder de loep

Overheid en bedrijfsleven moeten opnieuw kijken naar de manier waarop in ons land dierziekten worden bestreden. Dat zegt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een deze week gepresenteerde zienswijze.

Dierziekten+opnieuw+onder+de+loep
© Jos Thelosen

De raad komt met dit advies, omdat er de laatste jaren steeds vaker uitbraken van vogelgriep zijn. Het besmettingsgevaar neemt toe. Daardoor zijn er meer ruimingen en is er meer maatschappelijke onrust. Transparantie en zorg voor goede publieksvoorlichting over de aanpak van besmettingen zijn dan ook zeer gewenst.

De RDA heeft gekeken of er verbeteringen mogelijk zijn in de bestaande aanpak van besmettelijke dierziekten, in het bijzonder vogelgriep. Er is ruimte om meer te doen tegen de insleep van ziekten bij de inrichting van pluimveebedrijven, in de veehouderijsector als geheel en in de ruimtelijke ordening, zo is de conclusie.

Goede aansluiting

Volgens pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP sluit de conclusie van de RDA goed aan bij de bevindingen van het strategisch overleg vogelgriep. Daarin maken pluimveesector, het ministerie van LNV en de Dierenbescherming een plan met acties voor de lange en korte termijn, om de dreiging van vogelgriep te verminderen.

Wel zet Hubers een kanttekening bij het advies van de raad om te blijven investeren in breedwerkende en praktisch toepasbare vogelgriepvaccins voor de pluimveehouderij. Dat is volgens hem te gemakkelijk gesteld.

'We moeten de mogelijkheden van vaccineren zeker verder onderzoeken, maar het is extreem lastig om een goed werkend markervaccin te ontwikkelen voor een virus dat steeds muteert. Tegelijkertijd moet je met afnemende landen afspraken maken over de afname van je producten. En dan moeten er geen wettelijke belemmeringen zijn.'

Mexico en China

In landen als Mexico en China wordt al wel volop geënt tegen vogelgriep, maar de vaccins die daar worden gebruikt onderdrukken het virus slechts, terwijl het wel blijft rondwaren. Hubers: 'Dan ontstaat er een soort veenbrand. Het virus is er wel, maar je weet niet in welke mate en waar. Dat ben je nog verder van huis.'

Ook kan worden onderzocht of het mogelijk is om bij een besmetting met laagpathogene vogelgriep niet meteen te ruimen, maar de dieren nauwgezet te monitoren en te laten uitzieken. Voor zo'n aanpak zou in elk geval in EU-verband moeten worden gekozen.

De RDA adviseert om door te gaan met pogingen om dat op de Europese agenda te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer