Toepassing satellietdata klaar voor brede uitrol

LTO Bedrijven neemt een belang in Agri-Dataservices BioScope. Deze start-up combineert satelliet- en dronebeelden met gewasdata en analyses van landbouwpercelen.

Toepassing+satellietdata+klaar+voor+brede+uitrol
© Bioscope

BioScope is ontstaan uit een in 2011 gestart project met onder meer Wageningen University & Research en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Sindsdien zijn de ontwikkelingen op het gebied van satellietdata en aardobservatie snel gegaan.

Voorheen waren satellieten niet in staat, bijvoorbeeld door bewolking, om eens per week een bruikbare foto te nemen. Door de groei van het aantal observatiesatellieten is de kans op een nauwkeurige foto fors toegenomen. Daar waar nodig vult BioScope deze data aan met droneopnames.

'Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de kosten voor het verkrijgen van satellietdata zijn gedaald', zegt Arnout Goeman, manager bij LTO Ledenvoordeel.

Onderzoek

Er is onderzocht hoe vaak er bij agrariërs behoefte is aan 'verse' satellietbeelden van percelen. Hieruit kwam naar voren dat in de cruciale fases van de teelt beelden maximaal tien dagen oud mogen zijn.

'Dat is actueel genoeg bij het maken van beslissingen over zaaien, beregenen of het toepassen van gewasbescherming. Zo ontstaat er ook een optimum: je gebruikt de satelliet als het kan en de drone als het moet. Dat scheelt in de kosten.'

Basisabonnement

LTO Ledenvoordeel gaat onder meer een basisabonnement op BioScope aanbieden voor een ledenprijs van 299 euro per jaar. Goeman verwacht dat vooral bij kapitaalintensieve teelten de behoefte aan deze service snel zal groeien.

'Veel boeren willen wel, maar zoeken naar een praktische oplossing en ondersteuning. BioScope werkt goed samen met de veelgebruikte teeltsoftware van Akkerweb en Dacom, maar ook de scoutingkaarten zijn in de praktijk goed toepasbaar. Hiermee kun je gericht het veld in om oorzaken van achterblijvende groei te vinden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer