Trotse agrarische energieproducent

'Bijna niemand staat erbij stil, maar de agrarische sector is koploper als het gaat om opwekken van duurzame energie. Een gemiste kans', stelt Johan Schuitemaker, Energiespecialist bij LTO Ledenvoordeel.

Trotse+agrarische+energieproducent
LTO Ledenvoordeel
© Han Reindsen

De sector is dankzij windmolens en biomassalevering betrokken bij 42 procent van alle duurzame productie in Nederland. Ruim 10 procent van de agrariërs is zelfs zelfvoorzienend door de inzet van zonnepanelen. Zeer positieve resultaten maar de sector krijgt hier weinig waardering voor.

Veel mensen hebben een negatief beeld van de energiewereld. Waar stroom vandaan komt is onduidelijk. Energieleveranciers claimen massaal de goedkoopste te zijn en de beste service te hebben. Bovendien is het afsluiten van een energiecontract zeer onpersoonlijk. De agrarische sector werkt enorm veel duurzame energie op wat door vele huishoudens en bedrijven in Nederland gebruikt wordt. Maar de sector krijgt hiervoor tot op heden weinig tot geen erkenning.

Tijd voor verandering

Het is tijd dat daar verandering in komt. LTO heeft voor ogen dat alle agrariërs die duurzame energie opwekken hiervoor erkenning krijgen en introduceert daarom een nieuw platform genaamd 'Energie van Boeren'. Onder deze naam leveren Nederlandse boeren, die trots zijn op de sector, hun duurzaam opgewekte energie rechtstreeks aan het LTO Energie Collectief. Via het platform kunnen afnemers van het collectief zien waar hun energie vandaan komt. Hiermee zet LTO agrarische duurzame energieproductie letterlijk en figuurlijk op de kaart.

Het idee achter 'Energie van Boeren' legt Johan Schuitemaker uit: 'Dit collectief is van en voor boeren. Door mee te doen met dit collectief verkies je de agrarische sector boven een waterkrachtcentrale in het buitenland. Je steunt hiermee de sector en kiest heel bewust voor lokaal opgewekte agrarische energie uit de buurt, stelt Schuitemaker. De agrarische sector kent de grootste duurzame productie in Nederland. Schuitemaker vervolgt: 'Al deze duurzame energie wordt op dit moment versnippert aangeboden bij de energieleveranciers. Met dit platform stimuleren we de productie van duurzame energie in de agrarische sector én maken wij dit zichtbaar voor mensen buiten de sector. Als agrarische sector mogen we trots zijn op wat we met elkaar bereiken en dit collectief is daar een voorbeeld van.'

Eerlijke, goede prijs

Een voorwaarde voor Energie van Boeren is wel dat zowel de afnemende boer als de opwekkende boer een eerlijke, goede prijs krijgen. Schuitemaker legt uit: 'Dit kan alleen door de administratieve kosten zo laag mogelijk te houden. Daarbij werkt Energie van Boeren niet met eenmalige lokkertjes zoals tablets, welkomstkortingen en gratis thermostaten. Hierdoor kunnen we zowel een goede prijs bieden voor de boer die de energie levert als voor de boer die de energie gebruikt'.

Meedoen?

'Trots op de agrarische sector en de stappen die gezet worden op het gebied van duurzame energie? Dan is het LTO Energie Collectief ook iets voor u. Of u nou opwekker of afnemer bent, sluit u ook aan bij dit collectief. 'De energie binnen het collectief is voor nu bedoeld voor de agrarische sector. Op termijn willen we dit uitbreiden naar liefhebbers van het platteland. Zo blijft de energie in de sector', legt Schuitemaker uit.

Meer informatie op: www.energievanboeren.nl

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel