Peilopzet+Berkel+maakt+boeren+ongerust
Nieuws
©

Peilopzet Berkel maakt boeren ongerust

Een mogelijke peilaanpassing van de Berkel door waterschap Rijn en IJssel geeft onrust onder boeren in een deel van het stroomgebied.

De boeren zijn bang dat een hoger gemiddeld waterpeil van de waterloop bij Almen leidt tot beperkingen voor hun bedrijfsvoering. Vooral de akkerbouwactiviteiten in het gebied kunnen dan onder druk komen te staan. De maatregel ligt gevoelig, omdat de sector onlangs nog een dertigtal hectares landbouwgrond heeft moeten afstaan in het kader van natuurontwikkeling.

Toen is een hermeanderingsoperatie uitgevoerd. Ondanks beloften van het waterschap, ondervinden sommige boeren toch overlast van de aanpassingen. LTO Noord is in gesprek met het waterschap om afspraken te maken over het beperken van de gevolgen door een nieuw peilbeheer. Deze gesprekken zijn nog niet afgerond. Het waterschap wil een marge aanhouden in het nieuwe peilbesluit om de natuur te beschermen. Juist die marge maakt dat de LTO-afdeling zich daar zorgen over maakt.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer