Boeren+Schokland+bezorgd+over+nulmeting
Nieuws
© Denise Gielen

Boeren Schokland bezorgd over nulmeting

LTO Noord Noordoostpolder maakt zich grote zorgen over de nulmeting in het gebied rond Schokland. Volgens voorzitter Joost Lumens passeert de gemeente het amendement van ONS Noordoostpolder, D66, SP en Politieke Unie.

Hierin staat dat er een goede nulmeting moet komen om eventuele schade aan landbouwpercelen in kaart te brengen. 'Daar waar de gemeente een nulmeting van korte duur genoeg vindt, zijn wij van mening dat een nulmeting minimaal acht jaar moet duren. Je hebt met verschillende seizoenen te maken, die je allemaal in kaart moet brengen.'

In februari stemde de gemeenteraad Noordoostpolder voor de plannen voor nieuwe natuur rond Schokland, op zo'n 211 hectare. Nieuwe natuur moet volgens de gemeente de archeologische waarden van het historische land in de polder beschermen.

Peilverhoging

Een van de maatregelen is peilverhoging. Dit heeft grote gevolgen voor de boeren. Boeren dichtbij Schokland worden uitgekocht, maar verderop vrezen ze voor natschade. Voorzitter van Vereniging Zuid-Schokland Eelco Tuinenga: 'We zitten hier in een kwetsbaar gebied, met ondergronds watervoerende lagen. Daarom zijn we extra op onze hoede.'

De vereniging wil voorkomen dat het negatieve effecten heeft op onze gewassen. 'We willen de garantie hebben dat we brood kunnen blijven winnen op deze gronden.' Lumens voegt toe: 'Belangrijk is dat er geen discussie kan ontstaan tussen causaal verband van de geleden schade. Daarop ging het in het verleden vaak mis'.

Haast

Volgens Lumens heeft de gemeente echter haast met het project nieuwe natuur. 'Het is vijf voor twaalf. De trein is gaan rijden, we kunnen hem niet tegen houden, maar nog wel sturen. Er gebeurt veel via achterkamertjespolitiek waarvan wij geen weet hebben. Wij willen dat de de gemeente het amendement naleeft en gaat voor een gedegen nulmeting.'

Na de zomer stuurt de afdeling een brief naar de gemeente waarin ze met klem vraagt om een goed onderbouwd onderzoek. Daarna volgt een bezoek van boeren aan de fracties.

Beslissingen

Fractievoorzitter van de Politieke Unie Toon van der Steen vindt ook dat er geen overhaaste beslissingen genomen moeten worden. 'We moeten niet over een nacht ijs gaan. Daarvoor zijn de risico's te groot.' Hij stelt dat naast de gemeente waterschap Zuiderzeeland dat het peilbesluit moet uitvoeren een verantwoordelijkheid heeft. 'Ik hoop dat het waterschap goed naar de boeren luistert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer