Zorgen over rietproef Lauwersmeer

De Raad van State heeft in hoger beroep de uitspraak over de rietproef met zes weken verdaagd. Het blijkt toch minder eenvoudig om tot een uitspraak te komen dan gedacht. Een opiniestuk van betrokken agrarisch ondernemer Wridzer Bakker.

Zorgen+over+rietproef+Lauwersmeer
© Pixabay

Het is niet verwonderlijk dat het lastig is een uitspraak te doen over de rietproef. Het is een zeer complexe proef, waardoor wateroverlast, verzilting van landbouwgrond en verzakking van terreinen kunnen worden veroorzaakt.

Het overtollige water uit Groningen en Fryslân gaat via het Lauwersmeer naar de Waddenzee. Bij een verhoogd peil van 40 centimeter gedurende zes weken is dat minder eenvoudig en is de bergingscapaciteit van het meer enorm verkleind. Het water uit de Electraboezem zal moeten worden opgemalen, terwijl het anders zo wegstroomt. Extra kosten van rond de half miljoen euro. Afgelopen week is er veel neerslag gevallen, waardoor nu alle gemalen draaien in Fryslân om de boezem op peil te krijgen.


Het gevaar van verzilting van de landbouwpercelen die in en rond het Lauwersmeergebied liggen, zal worden vergroot. Afgelopen week bleek op de nieuwe verziltingskaart dat deze regio verziltingsgevoelig is. Deze nieuwe kennis is radicaal anders dan tot nu toe gedacht. Het zoute grondwater zit al veel hoger en wordt door het verhoogde peil in het Lauwersmeer en het Reitdiep nog verder omhoog geduwd. De percelen die tussen Electra en Zoutkamp liggen zijn nog eens extra gevoelig voor zoute kwel door het verhoogde peil.

Recreatieondernemers, bewoners en landbouwers maken zich al jaren zorgen over de rietproef

Wridzer Bakker, agrarisch ondernemer

Het dorp Zoutkamp zal ook negatieve gevolgen ondervinden van het langdurig verhoogde peil. De bodem verweekt. Neem de lichte aardbevingen die in de omgeving plaatsvinden erbij en er ontstaat een cocktail van oorzaken die schade aan gebouwen kunnen veroorzaken. De gebieden binnen het Lauwersmeer, zoals de jachthavens van Lauwersoog en de recreatieterreinen, kunnen dezelfde schade ondervinden.

Spaarwater, huidig verziltingsrisico.
Spaarwater, huidig verziltingsrisico. © Acacia Water

Zes tot acht weken hoogwater in het vroege voorjaar zal maar zeer weinig ecologische winst opleveren, zeker op de plaatsen waar het riet nu ontbreekt. Dit zijn de plaatsen waar de grote grazers bij het water kunnen komen en de oever vertrappen en het jonge riet kort houden, zodat dit niet tot ontwikkeling kan komen.

Recreatieondernemers, bewoners en landbouwers maken zich al jaren zorgen over de rietproef. Met de nieuwe kennis op het gebied van verzilting wordt die zorg nog groter. Het is nog niet te laat en zeer verstandig om de huidige standpunten en afspraken te herzien. Nieuwe inzichten moeten leiden tot een andere keuze!

Namens verontruste bewoners in en om het Lauwersmeergebied,
Wridzer Bakker

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer