Snufje+zout+vermijdt+te+lange+planten
Nieuws
© Universiteit van Utrecht

Snufje zout vermijdt te lange planten

Een klein beetje zout in de bodem remt lengtegroei bij hoge plantdichtheden. Biologen uit Utrecht, Wageningen, Amsterdam en Madrid ontrafelden de moleculaire route die daaraan ten grondslag ligt.


Planten op de akker of in de kas groeien vaak dicht bij elkaar en in elkaars schaduw. Om toch zonlicht te vangen, groeien ze snel de hoogte in, maar de investering in een lange steel maakt de plant zwak en verlaagt de opbrengst van de voor voedselproductie gewenste delen, zoals knollen, vruchten en zaden.

Hoogleraar Plant Photobiology Ronald Pierik van de Universiteit Utrecht (UU): 'Het verschil tussen zon en schaduw zit hem voor planten in de verhouding tussen twee soorten licht, de kleuren rood en ver-rood. Hoe meer ver-rood licht er op de plant valt, hoe harder die groeit om te proberen in de zon te komen.'

Groei afremmen

De invloed van zout is juist tegengesteld. Planten groeien slecht op een zoute bodem. 'Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen. Daarnaast is natrium, dat in zout zit, zelfs giftig', aldus Pierik.

'We ontdekten dat een plant bij een snufje zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien, maar er ook niet aan doodgaat. Wellicht is het voor planten belangrijk om groei juist af te remmen in plaats van aan te jagen, als ze zich moeten wapenen tegen stress.'

In situaties zonder zoutstress helpt het plantenhormoon brassinosteroide bij de groei uit de schaduw, is uit het onderzoek gebleken. Maar zoutstress activeert een ander hormoon, abscisinezuur. Dat vermindert vervolgens de reactie op het eerstgenoemde hormoon, waardoor de plant niet goed meer op schaduw reageert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer