Team Sonoma wint Autonomous Greenhouse Challenge

De eerste International Autonomous Greenhouse Challenge is gewonnen door team Sonoma. Doel van de wedstrijd was te zien waar de sector staat met de ontwikkeling van autonome kassen.

Team+Sonoma+wint+Autonomous+Greenhouse+Challenge
© Han Reindsen

Team Sonoma versloeg vier andere internationale teams, bestaand uit experts op gebied van Artificial Intelligence (AI) en tuinbouw. De door Wageningen University & Research georganiseerde wedstrijd draaide om de vraag: kan AI het sturen van het klimaat en de irrigatie in een kas autonoom overnemen van een teler?

In de kassen van WUR in Bleiswijk werden in augustus vijf compartimenten van 96 vierkante meter ingericht. Elk team kreeg de opdracht om in zo'n compartiment met behulp van AI tot de eerste week van december komkommers te telen. De einduitslag was afhankelijk van drie factoren: de netto winst, de inzet van AI en duurzaamheid.

Mensen onmisbaar

De teams waren afkomstig uit alle delen van de wereld. Uiteindelijk won team Sonoma, met medewerkers van Microsoft Research en studenten van een Deense en Nederlandse universiteit. Ook het team van de Nederlandse telers scoorde goed. Overigens waren er in en rondom de kassen nog veel beslissingen en gewaswerkzaamheden noodzakelijk, waarvoor mensen onmisbaar zijn.

Het doel van de Autonomous Greenhouse Challenge was dan ook nog niet de ontwikkeling van een volledig autonome kas. Naast de vraag waar de sector staat net autonome kassen, waren er andere belangrijke vragen: welke teeltstrategieën gebruikten de teams, hoe zijn die bruikbaar in de 'traditionele' tuinbouw en hoe kan AI in de toekomst beter worden toegepast in de tuinbouw?

De prijsuitreiking was woensdag 12 december tijdens de beurs AgriFoodTech in Den Bosch. Daar konden bezoekers kennismaken met de winnende teams.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer