Bollenvak+werkt+gezamenlijk+aan+onderzoeksprogramma
5 vragen
© Han Reindsen

Bollenvak werkt gezamenlijk aan onderzoeksprogramma

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), de branchevereniging van de bloembollensector, wil een breed gedragen onderzoeksprogramma opstellen voor het bollenvak. Alle telers en broeiers moeten het financieren.


Waarom wil de KAVB een onderzoeksprogramma?

Volgens de KAVB worden ondernemers in de bloembollesector steeds vaker geconfronteerd met problemen waarvoor geen oplossingen zijn. Zo nemen de mogelijkheden om ziekten en plagen te bestrijden af, worden kwaliteitseisen strenger en leidt het extremere weer tot grotere risico's bij het telen en broeien van bollen. Antwoorden zijn nodig om in de toekomst bollen en bloemen te kunnen blijven telen, vindt de branchevereniging.

Zitten bollenboeren hier daadwerkelijk op te wachten?

Ja, de KAVB heeft een peiling gehouden onder alle vakgenoten (ook niet-leden) en daaruit blijkt dat ruim 80 procent van de bollentelers (ook ongeveer 80 procent van het areaal) voorstander is van zo'n programma.

Hoe gaat het onderzoeksprogramma eruitzien?

Het komende jaar wil de KAVB in overleg met de sector invulling geven aan het programma. De telers staan daarbij aan het roer, aldus de sectororganisatie.

Wie gaat het onderzoek betalen?

Bollentelers dragen nu op vrijwillige basis bij aan de onderzoeksfondsen van de KAVB. In het afgelopen jaar is echter duidelijk geworden dat deze manier van financieren niet voldoende is om alle problemen aan te pakken. Het is daarom de bedoeling dat alle bollentelers hiervoor geld gaan neertellen.

In samenspraak met het bollenvak wordt voor de teelt een bijdrage per hectare vastgesteld en zal voor de broeierij een andere, passende wijze van financiering worden gezocht. Met een verbindendverklaring via de Rijksoverheid is verzekerd dat alle telers ook bijdragen.

Hoe gaat zo'n verbindendverklaring in zijn werk?

De verbindendverklaring wordt via de BO Sierteelt aangevraagd, de organisatie die in 2015 mede door de KAVB voor dit doel in het leven is geroepen. De glastuinbouw heeft voor de financiering van collectief onderzoek ook al van dit vehikel gebruikgemaakt. De broeierij van lelie, amaryllis, hippeastrum, freesia en nerine valt onder het programma van de glastuinbouw. Het broeien van andere bolgewassen valt onder het bloembollenprogramma.

Dat Anthos, de koepelorganisatie van bloembollenhandelaren, onlangs uit de BO Sierteelt is gestapt en op basis van vrijwilligheid onderzoek financiert, stoort de KAVB niet. Het bollenonderzoek richt zich vooral op de teelt en broei en niet zozeer op de handel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer