De Heus start onderzoekscentrum varkensvoeding

Veevoederonderneming De Heus wil medio 2019 een nieuw centrum voor praktijkonderzoek over varkensvoeding in gebruik nemen. Recent zijn de bouwactiviteiten gestart. Onderzoekscentrum De Elsenpas moet de positie van de Heus in de varkenssector verstevigen.

De+Heus+start+onderzoekscentrum+varkensvoeding
© De Heus

Op onderzoekscentrum De Elsenpas zal voedingsonderzoek worden gedaan dat voor een groot deel gericht is op de dagelijkse praktijkomstandigheden op het varkensbedrijf.

Het onderzoek zal zich met name richten op vraagstukken die een bijdrage leveren aan het verbeteren van het rendement bij varkenshouders. Dit wordt gerealiseerd door het ontwikkelen van bijvoorbeeld voedingsconcepten die de kostprijs verlagen, de voederconversie verbeteren en de groei verhogen.

Snel veel

De Elsenpas gaat De Heus de mogelijkheid bieden snel veel voedingsproeven te doen. Bijvoorbeeld nieuwe ingrediënten, vitamines, mineralen, aminozuren, grondstoffen en recepturen testen en op waarde met elkaar vergelijken.

Omdat het onderzoek onder praktijkomstandigheden plaatsvindt, kunnen de positieve resultaten uit de proeven snel ingepast worden in het voerassortiment en de voedingsadviezen van De Heus.

Gezondheid en welzijn

Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar concepten die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van de varkens, de vitaliteit van de biggen en de biest- en melkproductie van zeugen. Ook worden concepten van retailers die gericht zijn op een duurzamere productie onderzocht.

Het onderzoek zal zich in belangrijke mate ook richten op zaken die te maken hebben met markttrends of wettelijke regelgeving. Denk hierbij aan de verlaging van de koper- en zinkgehaltes, maar ook aan het produceren van varkens zonder antibiotica of met lange staarten.

Smart farming

Ook ontwikkelingen op de iets langere termijn krijgen aandacht in het onderzoek, zoals de individuele voedingsbehoefte van de dieren en smart farming.

Het toenemend aantal slimme sensoren in de stal en complexer wordende datastromen vragen om praktijkgerichte oplossingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer