Coach+voor+stoppende+Limburgse+veehouders
Nieuws
© Twan Wiermans

Coach voor stoppende Limburgse veehouders

Limburgse veehouders die willen stoppen met hun bedrijf, kunnen zich sinds woensdag melden bij provincie Limburg voor een coachingstraject. Doel is om stoppende veehouders een-op-een te ondersteunen bij het maken van belangrijke keuzes.

Het traject richt zich vooral op varkenshouders in Midden- en Noord-Limburg die overwegen gebruik te maken van de warme saneringsregeling. Ook bedrijven die zich hebben aangemeld voor 'stoppers 2020' mogen zich inschrijven voor het coachingstraject.

Naar aanleiding van alle ontwikkelingen in de veehouderij, heeft de Rijksoverheid landelijke regelingen opengesteld. Die bieden varkenshouders mogelijkheden om te stoppen. Om agrarisch ondernemers hierin te ondersteunen, stelt provincie Limburg professionele coaches beschikbaar. Die kijken samen met de ondernemers hoe hun bedrijven kunnen worden geholpen.

'Goed initiatief'

'Dit initiatief juich ik zeker toe', zegt LLTB-bestuurslid Mark Tijssen. 'Een grote koersverandering binnen je bedrijf is erg ingrijpend. Helemaal wanneer je besluit je bedrijf te beëindigen. Er komt heel veel op je af. Het is dan ook een goede zaak dat de provincie mensen en middelen ter beschikking stelt om deze stoppende ondernemers te ondersteunen in een beëindigingstraject.'

Ook voorzitter John Marcellis van POV-regio Limburg vindt het coachingstraject een goede zaak: 'Als POV zijn wij blij dat de provincie dit coachingstraject initieert. Wij zijn echter van mening dat dit pas een eerste stap moet zijn van de provincie en dat zij op meer thema's moet leveren, zoals het faciliteren van sloop en herbestemming van woningen. Dan kunnen ondernemers een betere keuze maken.'

Digitaal loket

Aanmelden voor het coachingstraject kan tot en met 21 mei via het digitale loket 'Samen aan de keukentafel', een initiatief van de provincie en een aantal Limburgse gemeenten. Vanaf juni worden positief beoordeelde inschrijvingen opgepakt in het vervolgtraject.

Het coaching traject biedt in eerste instantie plek voor zestig bedrijven. Inschrijvingen worden beoordeeld aan de hand van drie criteria: varkensbedrijven die overwegen deel te nemen aan de warme sanering voor varkenshouderij, bedrijven die zijn aangemeld voor 'stoppers 2020' en Overige bedrijven. Indien per 21 mei minder dan zestig aanmeldingen zijn, blijft het digitaal loket langer geopend en geldt deelname op volgorde van binnenkomst.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer