POV steunt conceptplan 'warme sanering varkenshouderij'

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is blij met de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv) die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Nu de conceptregeling openbaar is, hebben alle betrokkenen de mogelijkheid om hierop via een internetconsultatie te reageren.

POV+steunt+conceptplan+%27warme+sanering+varkenshouderij%27
© John Claessens

De POV vindt het belangrijk dat varkenshouders, die overwegen hun bedrijf te beëindigen, met deze conceptregeling nu een indicatie krijgen van de voorwaarden die worden gesteld. Net als van de vergoedingen die worden verstrekt. De varkenshouder kunnen daarmee een eerste afweging maken en beoordelen of de conceptregeling toereikend is.


Een belangrijke stap in het proces noemt de POV dat de veehouders de mogelijkheid hebben om een zienswijze in te dienen op de conceptregeling. Op basis van de reacties kan de regeling nog worden verbeterd en worden getoetst of er belangstelling is voor deelname.

Verbeteringen

De POV gaat de conceptregeling ook bespreken met haar achterban. Suggesties voor verbeteringen en aanvullingen zullen bij het ministerie van LNV worden ingebracht. De consultatieperiode staat open tot en met 31 mei. De verwachting is dat de definitieve regeling in juni wordt gepubliceerd en per 15 augustus voor een periode van zes weken wordt opengesteld.

De producentenorganisatie is één van de partijen die in het voortraject input leverde voor de conceptregeling. De POV staat achter de uitgangspunten en kaders: saneren van bedrijven die 'klem' zitten in hun omgeving als het gaat om geuroverlast. Dat leidt tot een verbetering van de leefomgeving.

Flankerend beleid

Om de regeling tot een succes te maken, noemt de POV een samenhangend flankerend beleid vanuit de provincies en gemeenten noodzakelijk. Hierover moet helderheid komen, zodat varkenshouders een totaalbeeld krijgen van de regeling. Dat geldt tevens voor de aanvullende (financiële) instrumenten vanuit de provincies en gemeenten. 'Alleen dan kunnen varkenshouders een zorgvuldige afweging maken', benadrukt de POV.

De POV vindt dat provincies de sloopkosten en de asbestsaneringskosten van de stallen voor hun rekening moeten nemen. Verder vindt de productenorganisatie dat er helderheid moet komen over de fiscaal-juridische status van de woning. Die mag nu nog na sloop van de stallen niet meer als bedrijfswoning worden aangemerkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer