Saneringsregeling+varken+toch+later
Nieuws
© Twan Wiermans

Saneringsregeling varken toch later

De subsidieregeling sanering varkenshouderijen (SRV) is vertraagd. Landbouwminister Carola Schouten zou begin april de Tweede Kamer inlichten, maar dat is volgens haar woordvoerder uitgesteld tot 'ergens voor de zomer'.

Het ministerie van Landbouw laat weten dat de regeling 'ingewikkelde materie is, waarbij heel veel partijen betrokken zijn'. 'We streven allemaal hetzelfde na, maar we hebben meer tijd nodig om alles rond te krijgen', verwoordt de zegsvrouw.

De minister is in gesprek met de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Een van de twistpunten is het voorgestelde flankerend beleid.

Geen passende vergoeding

De betrokken vijf provincies hebben eerder aangedrongen op een sloopverplichting van de vrijkomende stallen, maar volgens de Coalitie ontbreken passende vergoedingen en regels op zowel provinciaal als gemeentelijk niveau. Ook de status van de woning na beëindiging blijft punt van discussie.

Volgens POV-voorzitter Linda Janssen is het uitstel van de subsidieregeling 'te overzien voor varkenshouders'. 'We vinden het belangrijk dat de details in de regeling kloppen. Dan gaat het bijvoorbeeld over de vraag hoe je het aantal dieren en de staloppervlakte berekent en welke vergoedingen daar tegenover staan.'

Meer duidelijkheid

'Het bedrijf verdwijnt, dus de woning moet een andere bestemming krijgen. Maar dat moet dan wel mogelijk zijn binnen het bestemmingsplan én geen belemmering vormen voor de ontwikkeling van veehouderijbedrijven in de omgeving', stelt Janssen.

'Deze problematiek kan in heel Nederland opspelen, daar willen we eerst duidelijkheid over. Het mag niet zo zijn dat een varkenshouder straks illegaal in zijn woning woont. Tot nu toe valt het flankerend beleid dat de provincies bieden ons tegen; ze vallen voornamelijk terug op al bestaande regelingen.'

Fatsoenlijke vergoeding

Volgens de POV-voorzitter zal de subsidieregeling voor langere tijd worden opengesteld. 'We willen dat varkenshouders een goede overweging kunnen maken of de regeling past. Ik denk dat het met name ondernemers aanspreekt die al overwegen te stoppen. De vergoeding zal fatsoenlijk zijn, maar moet ook niet worden overschat.'

De regeling zal na bekendmaking eerst vier tot zes weken worden opengesteld voor publieke consultatie. Tegelijkertijd gaat het voorstel richting de Europese Commissie voor een staatssteuntoets. Onbekend is nog vanaf wanneer varkenshouders kunnen intekenen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer