WUR geeft advies over prijs varkensrechten

Wageningen University & Research adviseert het ministerie van LNV in het kader van de sanerings- en beëindigingsregeling in de regio Zuid een richtprijs van 70 euro per recht te betalen. In de regio Oost 40 euro per recht. Het gaat om een richtprijs met een bandbreedte van 10 euro per recht naar boven en beneden.

WUR+geeft+advies+over+prijs+varkensrechten
© Huisman Media

Samen met DLV Advies bracht Wageningen University & Research de prijsontwikkeling van varkensrechten in de afgelopen vijf jaar in beeld en de verwachte ontwikkeling van 2019 tot en met 2021.

Die informatie wordt gebruikt voor advies aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor een marktconforme vergoeding van de rechten die in het kader van de saneringsregeling zullen worden opgekocht.

Prijs bijna 40 procent omlaag

Op basis van de analyse gaat Wageningen University & Research (WUR) ervan uit dat de varkensrechten in 2019 in de regio Zuid van 110 euro per recht in 2018 zullen dalen naar 70 euro per recht in 2019. Voor de regio Oost daalt de prijs naar verwachting van 60 euro per recht naar 37 euro per recht.

De prijsdaling in 2019 schrijft WUR toe aan het extra aanbod van rechten door varkenshouders die zich in 2014 aanmeldden voor de stoppersregeling. Hoe sterk de daling zal zijn, hangt onder andere af van het moment waarop de rechten op de markt komen en de exacte aantallen. Verondersteld wordt dat 90 procent van de gedoogstoppers in 2019 ook echt stopt. Zij staan dan voor twee derde van alle stoppers dat jaar.

Behoefte aan duidelijkheid

Omdat onzeker is hoe de prijs van varkensrechten zich precies zal ontwikkelen, stelt WUR een bandbreedte voor van 10 euro naar boven en naar beneden. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van zowel de varkenshouder als de overheid aan duidelijkheid over de te verwachten prijs van varkensrechten, schrijft WUR.

In de analyse van WUR zal de prijs van varkensrechten in 2020 en 2021 weer stijgen. In de regio Zuid naar verwachting van 83 euro per recht in 2020 en 100 euro per recht in 2021. Voor de regio Oost liggen die bedragen op 43 euro per recht in 2020 en op 50 euro per recht in 2021.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer