Schouten%3A+normen+middelen+lelies+niet+overschreden
Nieuws
© Huisman Media

Schouten: normen middelen lelies niet overschreden

Met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt in Westerveld zijn geen blootstellingsnormen voor omwonenden overschreden. Dat meldt minister Carola Schouten (LNV) in antwoord op Kamervragen.

Inwoners van Westerveld hebben onderzoek laten doen naar de gewasbeschermingsmiddelen die door lelieteelt in de bodem zijn achtergebleven. De onderzoekers troffen 57 gewasbeschermingsmiddelen aan. Dit onderzoek kwam in maart naar buiten en leidde tot Kamervragen.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) analyseerde het onderzoek in opdracht van Schouten. De aangetroffen gehaltes zijn vergeleken met veilige grenswaarden voor de toelating van de betreffende middelen.

Geen verbod

Het blijkt dat de grenswaarden niet zijn overschreden. Een verbod op de lelieteelt, zoals de PvdD voorstelde, is daarom niet aan de orde volgens de minister.

Volgens het Ctgb zijn 18 van de 57 gevonden stoffen toe te schrijven aan lelieteelt. Ook zijn er 15 stoffen gevonden die niet meer zijn toegelaten en daardoor minder zullen worden aangetroffen. Er zijn ook stoffen gevonden die in andere landbouwgewassen of in of om het huis mogen worden gebruikt.

Spuitvrije zones

De minister ziet op basis van de bevindingen van het Ctgb geen aanleiding om verdere spuitvrije zones in te stellen, maar gemeenten kunnen een grotere afstand tussen gewassen en woningen in het bestemmingsplan opnemen.

De Tweede Kamer zou deze week in debat gaan over de Toekomstvisie gewasbescherming 2030. Dit debat is verplaatst naar mei omdat de Kamerleden meer voorbereidingstijd willen.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer