Lelietelers+Twenterand+ondertekenen+convenant
Nieuws
© Huisman Media

Lelietelers Twenterand ondertekenen convenant

Vijf bloembollentelers die telen in gemeente Twenterand hebben maandag het convenant lelieteelt/bollenteelt gemeente Twenterand ondertekend. Het doel is om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de blootstelling daaraan te beperken.

De gemaakte afspraken komen voort uit de motie 'Convenant lelieteelt / bollenteelt'. Deze motie werd in december 2017 door de raad van de gemeente Twenterand aangenomen. Naast de vijf lelietelers is het convenant ook ondertekend door LTO Noord West Twente de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) Kring Noord- en Oost-Nederland en de gemeente Twenterand.

Volgens Marcel Markhorst is vooral het aanpassen van de werkwijze door goed te overleggen met de omgeving van belang. Hij is voorzitter van KAVB Kring Noord- en Oost-Nederland. 'Je hebt met verschillende mensen te maken. Door te overleggen, kan je veel meer rekening houden met de specifieke wensen van omwonenden. Bijvoorbeeld over het tijdstip van de werkzaamheden.'

Veiligheid

In het convenant spreken de partijen met elkaar af om maatregelen te nemen die duurzaamheid en de veiligheid verder verbeteren voor de degenen die met gewasbeschermingsmiddelen werken en voor de omwonenden. De telers gebruiken bijvoorbeeld gekeurde apparatuur, planten geen gewassen dichter dan 5 meter van de kavelgrens als de buren dat wensen en nemen maatregelen om na de oogst verwaaiing te voorkomen.

Daarnaast gaan zij zorgvuldig met klachten om. LTO en KAVB dragen bovendien bij aan de verduurzaming van de sector, stimuleren leden zich aan de afspraken te houden en ondersteunen de voorstellen van de Gezondheidsraad op dit gebied. De bedrijven die het convenant hebben ondertekend zijn Trip Bloembollen BV uit Sibculo, H.E.J. Schukkert uit Sibculo, Lelie 2000 BV uit Vroomshoop, Ormel uit Bruinehaar en Heutink Bloembollen Lemelerveld BV uit Lemelerveld.

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer