Lelieteelt gebruikt 75 procent biologische middelen

In 2016 bestond de gewasbescherming in de lelieteelt voor meer dan 75 procent uit biologische middelen. In 2012 was dit nog 63 procent.

Lelieteelt+gebruikt+75+procent+biologische+middelen
© Huisman Media

Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het CBS over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw. Deze laten zien dat het gebruik van biologische middelen in de lelieteelt sterk is gestegen.

Het meest gebruikte middel is minerale olie, dat door Skal is geplaatst op de inputlijst voor de biologische landbouw. Daarnaast maakt de lelieteelt ook gebruik van knoflook- en zeewierextracten.

Gebruik nog hoog

De cijfers van het CBS laten ook zien dat het totaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de lelieteelt is afgenomen. Met een gebruik van 125 kilo per hectare (2016) is het gebruik nog steeds hoog.

De KAVB kan dit verklaren door het grote gebruik van biologische middelen. Middelen uit de biologische teelt vallen in de systematiek van het CBS onder de chemische gewasbeschermingsmiddelen.

André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB: ‘Hoewel er grote milieuwinst is door het gebruik van biologische middelen, tellen ze wel zwaar mee in het aantal kilo’s. Dat verklaart waarom de lelieteelt hoog scoort in het gebruik in kilo’s. Minerale olie staat bekend om een uiterst lage milieubelasting, tot zelfs een belasting van 0 (nihil) voor waterleven en grondwater.’

Minerale olie

Lelietelers gebruiken minerale olie om een dun filmlaagje aan te brengen op het gewas, waardoor luizen de lelies niet kunnen aanprikken. Deze dunne laag moet steeds opnieuw worden aangebracht, waardoor er relatief veel kilo’s van worden gebruikt. De minerale olie heeft enkel een beschermende en geen bestrijdende werking.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer