Lelie+kan+met+minder+middel+toe
Nieuws
© Huisman Media

Lelie kan met minder middel toe

Met een meer ecologische teelt van lelies lijkt het goed mogelijk om een forse reductie in gewasbeschermingsmiddelen te realiseren. Dit blijkt uit de grootste proef van de Stichting ROL in Vledder.

Op het proefveld vergelijken Proeftuin Zwaagdijk en HLB Wijster de gangbare teelt met diverse andere strategieën. Uit het onderzoek komt naar voren dat het mogelijk is om kwalitatief goede lelies te telen met inzet van minder middelen.

Diverse aanbieders van bodemverbeteraars en plantversterkers werken mee aan de proef. Soms met het aanleveren van een product om de bodem te versterken, soms met een complete teeltstrategie. De verschillende objecten worden vergeleken met een gangbare teelt.

Maatschappelijke druk

Door de maatschappelijke druk zijn er steeds minder middelen beschikbaar. Om toch goede virusvrije lelies te kunnen telen, ontwikkelt Wageningen University & Research een strategie waarbij de teelt nog maar een jaar grondgebonden is.

Het bedrijf Groenoord is aanwezig met spuitapparatuur die is uitgerust met elektrische, magnetische doppen. Deze zijn goed voor 25 procent middelbesparing. Ook is er aandacht voor heetstook, een methode om met schoon plantgoed te beginnen, en de werking van afrikaantjes op het wortellesieaaltje. Op 23 augustus houdt de Stichting ROL een open dag in Vledder.

•Lees ook: Middelenverbruik landbouw daalt met 3,5 procent

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 5°
  10 %
Meer weer