Sector zet in op ecologische lelieteelt

Voor het derde jaar op rij onderzoekt Stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland het gebruik van groene middelen in de lelieteelt.

De stichting deed vorig jaar nog proeven met tien producten. Daar zijn dit jaar nog vijf van over. Het zijn volgens secretaris Dirk Osinga van de stichting, de middelen met de beste opbrengsten die nu worden getest op proefveld De Jaren in Vledder.

'Met die vijf producten kunnen we heel ver terug in de chemie en toch nog goede bollen produceren. Nou, dat is het verrassende en ook de stappen die we dit jaar hebben gezet om toch weer een stukje verder te gaan in de vergroening van deze sector.'

Tagetes

Naast het onderzoek naar de lelieteelt worden er ook proeven gedaan naar bijvoorbeeld biologische bodemontsmetting met tagetes. Veel omwonenden van de Drentse lelievelden zijn tegenstander van de teelt. Martijn Molema van Betrokken Bewoners Westerveld volgt de ontwikkelingen in de lelieteelt op de voet.

In het verleden liepen de spanningen tussen de omwonenden en de telers hoog op. 'Daar hebben we zelfs de hulp bij gehad van een mediator. Maar dat maakt dat wij elkaar nu recht in de ogen kunnen kijken. En in ieder geval met elkaar in gesprek kunnen zijn.'

Contract

Het contact tussen de telers en de omwonenden is tegenwoordig flink verbeterd. Een aantal omwonenden is dan ook aanwezig bij de open dag in Vledder. Molema zegt blij te zijn met de vergroening van de teelt. 'Wij juichen dat enorm toe. Wij vinden het heel goed om te zien dat de sector zich zo inspant om te verduurzamen. En tegelijkertijd roept het ook nog veel vragen bij ons op. Zoals? Nou, hoe kun je iets verduurzamen wat niet echt duurzaam is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
Meer weer