Jumbo+verkort+betaaltermijn+kleine+leveranciers
Nieuws
© Jumbo

Jumbo verkort betaaltermijn kleine leveranciers

Supermarktketen Jumbo gaat kleine leveranciers - tot 200.000 euro per jaar - binnen dertig dagen betalen. Ook grotere producenten kunnen via een nieuwe service eerder hun factuur betaald krijgen.

De snellere betaling volgt op eerdere kritiek op de lange betaaltermijn die Jumbo hanteerde. Het Financieele Dagblad (FD) meldde vorig jaar dat het gemiddeld 75 dagen duurde voordat Jumbo-leveranciers betaald kregen. Dat leidde tot Kamervragen.

Financieel-directeur Ton van Veen zegt woensdag in het FD dat ook vorig jaar de betaaltermijn al op 31 dagen lag, omdat veel leveranciers gebruik maken van regelingen waarbij de bank het geld al eerder voorschiet. Desondanks trok de supermarktketen zich de kritiek aan en past het de betalingstermijn alsnog aan.

Overname

Jumbo presenteerde deze week het jaarverslag over 2018. Het Veghelse familiebedrijf zag de netto-omzet vorig jaar met 10 procent groeien naar 6,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde van 204 miljoen euro in 2017 naar 181 miljoen euro vorig jaar. De daling wordt veroorzaakt door gemaakte kosten voor de overname van de EMTÉ-supermarkten.

Van de nettowinst van 160 miljoen euro vloeit een dividend van 44 miljoen euro naar de enige aandeelhouder van Jumbo: familie Van Eerd. Door onder meer de overnames van Super de Boer (2009) en C1000 (2011) wist het bedrijf in de afgelopen zestien jaar een sterke uitdager van marktleider Albert Heijn te worden.

Gemakswinkels

Jumbo telde in 2002 nog maar 36 winkels. De 650ste gele supermarkt wordt 15 mei geopend. Dit jaar moeten daar nog 25 vestigingen bijkomen, waaronder kleinere Jumbo City-stads- en gemakswinkels.

Marktleider Albert Heijn heeft in Nederland 966 winkels, inclusief 79 AH to go-gemakswinkels en 37 grote AH XL's. De van oorsprong Zaanse supermarktketen heeft daarnaast in België veertig supermarkten. Jumbo heeft al te kennen gegeven ook ambitie te hebben om marktaandeel te winnen bij onze Zuiderburen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer