Jumbo+voert+kuiken+direct+na+uitkomst
Nieuws
© Peter Smit

Jumbo voert kuiken direct na uitkomst

Jumbo gaat in 2019 volledig over op het voeden van kuikens direct na uitkomst. Dat betekent dat alle kippen die onder Nieuwe Standaard Kip* bij Jumbo worden verkocht, water en voer krijgen zodra ze uit het ei kruipen.

Nu krijgen kuikens vaak de eerste 24 tot 48 uur geen voeding, omdat ze moeten wachten totdat de rest van de kuikens is uitgekomen. Directe toegang tot water en voer heeft een positief effect op het welzijn van de kuikens, stelt Jumbo.

Jumbo is de eerste supermarktketen die voor de eigen kip volledig overgaat op deze werkwijze. De komende tijd test Jumbo welk voedingssysteem zij hiervoor gaat gebruiken. De techniek van direct voeden die Jumbo gaat gebruiken geeft de kuikens meteen na uitkomst toegang tot water en voer, zoveel als zij willen. Ook krijgen de kuikens meer ruimte om te bewegen.

Pilot

Klaas de Boer, Directeur Buying & Merchandise Vers a.i. bij Jumbo: 'Een goede balans tussen mens, dier en milieu is bij deze duurzame kip ons uitgangspunt. Om die reden zijn we ook gestart met een pilot om twee voedingssystemen te testen. Dit onderzoek gaat ons inzichten geven om de juiste keuze te maken voor de lange termijn.'

Tijdens de grootschalige pilot test Jumbo twee verschillende broed- en voedingssystemen: uitkomen in de stal bij pluimveehouderijen en direct voer en water bij uitkomen in broederijen. De pilot duurt ongeveer een half jaar. Jumbo is van plan om medio 2019 volledig over te gaan op directe voeding van kuikens.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer