LTO+mist+goede+toetsing+milieuambities+supers
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO mist goede toetsing milieuambities supers

Albert Heijn wil dat vanaf 2019 geen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen meer worden gebruikt en bij Jumbo moet aan het einde van het jaar bijna 80 procent van de agf-producten voldoen aan de PlanetProof-certificering.

Volgens LTO kunnen niet alle telers in dit hoge tempo meekomen. Dat zegt voorzitter Niels Zuurbier van LTO-vakgroep Vollegrondsgroente als reactie op de ambities van beide supermarktketens.

'De ambities zijn goed en verduurzamen willen we allemaal, met de sector voorop. Maar onder druk van natuur- en milieuorganisaties wordt toetsing aan de praktijk soms niet goed uitgevoerd.'

Zuurbier is wel positief over de aanpak van Albert Heijn in samenwerking met Natuur & Milieu.

27 middelen

Ruim een kwart van de Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap kan volgens Albert Heijn goed worden geteeld zonder gebruik van de 27 meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit proeven met telers.

'Bij veel gewassen is dat nu nog niet mogelijk en ze zijn zo realistisch om dat dan ook niet te communiceren. Maar bij PlanetProof mist goed overleg met telers en worden er dingen beloofd die wellicht niet zijn waar te maken.'

Champions League

Zuurbier is dan ook bezorgd over de houdbaarheid van het keurmerk. 'Op deze manier leg je telers iets op wat ze nog niet kunnen realiseren. Vergeet niet dat Nederlandse telers, als het gaat om duurzaamheid, al tot de Champions League van de wereld behoren.'

Voor het project van Albert Heijn en Natuur & Milieu zijn in 2017 bij 17 van de 49 Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap pilots uitgevoerd. Bij aardbei, komkommer, paprika, prei, sperzieboon, tomaat, ui, peen en selderij bleek de pilot geslaagd en kan het gebruik van de middelen worden weggelaten.

Kwart

Bij courgette, rucola, boerenkool, Chinese kool en sperzieboon werden de 27 meest schadelijke middelen al niet gebruikt. Daarmee blijkt dat ruim een kwart van de gewassen al goed geteeld kan worden zonder gebruik van de 27 gewasbeschermingsmiddelen.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
Meer weer