Vier+landen+herbeoordelen+glyfosaat
Nieuws
© Han Reindsen

Vier landen herbeoordelen glyfosaat

Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de volgende herbeoordeling van de actieve stof glyfosaat. De EU-lidstaten hebben maandag 15 april unaniem ingestemd met dat voorstel.

De Europese goedkeuring van actieve stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen moet regelmatig worden vernieuwd. Doorgaans doet één lidstaat een dergelijke beoordeling als Rapporteur Member State (RMS). Gelet op het zeer uitgebreide aanvraagdossier voor glyfosaat, heeft de Europese Unie (EU) voorgesteld dat een groep van lidstaten gezamenlijk de RMS kan vormen voor de volgende beoordeling van de stof.

Bij de stemming van 15 april 2019 in de permanente commissie voor planten, dieren, voeding en veevoer (SCoPAFF) is dit voorstel aangenomen. SCoPAFF stemde daartoe in met een aanpassing van de verordening (EU) 844/2012 om een dergelijk aanpak mogelijk te maken. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden hebben er mee ingestemd samen de RMS-groep te vormen, die gaat werken onder de naam Assessment Group on Glyphosate (AGG).

Beoordelingsrapport

De herbeoordeling van glyfosaat in de EU start 15 december 2019 wanneer de aanvragers een aanvraag voor hernieuwde stofgoedkeuring moeten indienen. Het volledig te beoordelen dossier moet daarna binnen zes maanden worden ingediend. In juni 2021 zal de AGG een gezamenlijk beoordelingsrapport opleveren aan de Europese Voedsel- Warenautoriteit (EFSA). Dat rapport wordt dan becommentarieerd door de andere lidstaten.

Ook zal het openbaar worden gemaakt voor becommentariëring door belanghebbenden. Op basis van al deze reacties en de beschikbare onderzoeksgegevens, trekt EFSA dan een conclusie over de vraag of glyfosaat nog steeds voldoet aan de goedkeuringscriteria van de Europese gewasbeschermingsverordening. Uiteindelijk neemt de Europese Commissie met een stemming in de SCoPAFF een besluit over de vraag of de goedkeuring vernieuwd kan worden of niet.

Meest gebruikte herbicide

Het is een belangrijke beslissing, omdat glyfosaat wereldwijd het meest gebruikte herbicide is. Telers gebruiken glyfosaat meestal om onkruid te bestrijden, voordat gewassen worden ingezaaid. Dat maakt een betere groei van de gewassen mogelijk en vermindert de noodzaak om te ploegen. Vormen van niet-kerende grondbewerking verminderen de bodemerosie en koolstofemissie.

Een beslissing over de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat moet uiterlijk december 2022 worden genomen, dan verloopt de huidige goedkeuringsperiode. Glyfosaat is de afgelopen jaren grondig beoordeeld door de lidstaten, het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) en de EFSA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer