Vier EU-landen gaan glyfosaat herbeoordelen

De Europese Commissie stelt voor dat Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gezamenlijk de Rapporteur Member State (RMS) vormen voor de Europese herbeoordeling van de stof glyfosaat.

Vier+EU%2Dlanden+gaan+glyfosaat+herbeoordelen
© Peter Smit

De Europese Commissie wil het voor actieve stoffen waarbij een omvangrijk dossier wordt verwacht, zoals glyfosaat, mogelijk maken dat een groep van lidstaten de rol van RMS op zich neemt in plaats van één enkele lidstaat. Dit vraagt een aanpassing van de EU-verordening No 844/2012.

Deze verordening beschrijft de herbeoordelingsprocedure voor actieve stoffen in gewasbeschermingsmiddelen. Deze aanpassing en het concrete voorstel om de beoordeling van glyfosaat bij een groep van lidstaten neer te leggen, worden besproken in de permanente commissie voor planten, dieren, voeding en veevoer van 21 en 22 maart.

Beoordelingsrapport

Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden zijn bereid deel uit te maken van deze groep die dan gezamenlijk als RMS fungeert. De vier zullen samen het glyfosaatdossier beoordelen en in 2021 één beoordelingsrapport opleveren aan de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

In december 2017 werd de goedkeuring van de actieve stof glyfosaat voor vijf jaar verlengd. Deze goedkeuring, die korter is dan gangbaar, verloopt in 2022. De aanvraag voor vernieuwing van de stofgoedkeuring van glyfosaat moet uiterlijk 15 december 2019 worden ingediend. Het volledige aanvraagdossier moet uiterlijk 15 juni 2020 worden ingeleverd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer