Bayer verliest rechtszaak over Roundup

Chemieconcern Bayer heeft voor een Amerikaanse rechtbank een nederlaag geleden in de eerste ronde van een zaak over gewasbeschermingsmiddel Roundup.

Bayer+verliest+rechtszaak+over+Roundup
© Persbureau Noordoost

Een Amerikaan had de zaak aangespannen, omdat hij kanker zou hebben gekregen door het gebruik van het herbicide. Een jury in San Francisco bepaalde dat Roundup inderdaad verantwoordelijk is voor de ziekte van de man. In een volgende fase moet de jury beslissen over de schadevergoeding.

Het is al de tweede zaak waarin Roundup door de rechtbank als kankerverwekkend wordt aangemerkt. Volgens juridische experts komt het moment voor een schikking voor Bayer met de nieuwe uitspraak een stap dichterbij. De jurybeslissing bewijst dat de eerste uitspraak geen fout was en leidt mogelijk tot een vloed aan nieuwe zaken die nu snel zullen worden aangespannen.

Wetenschappelijk bewijs

Bayer betreurt de beslissing van de jury. Het bedrijf stelt dat er wetenschappelijk bewijs is dat onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat geen kanker veroorzaken.

De uitspraak veroorzaakte woensdagochtend een forse daling van de aandelenkoers van Bayer. In een paar uur tijd verdampe ruim 12 procent van de beurswaarde van het concern, oftwel 8 miljard euro, het grootste beursverlies in 16 jaar.

Bayer nam Monsanto over in juni 2018 voor 53 miljard euro. Het Duitse concern besloot daarna de door rechtszaken besmette bedrijfsnaam Monsanto te schrappen. Wel wordt het nog gehanteerd als merknaam op sommige producten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer