Studies over glyfosaat moeten openbaar

Studies over de mate van kankerverwekkendheid en giftigheid van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat moeten openbaar. Het besluit van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) om die geheim te houden, is vernietigd door het Gerecht van de Europese Unie.

Studies+over+glyfosaat+moeten+openbaar
© Eigen Foto

De rechters vinden het belang van het publiek om toegang tot informatie te hebben in dit geval belangrijker dan dat van onder meer Monsanto, dat het glyfosaathoudende middel Roundup maakt. Burgers hebben het recht te weten wat de gevolgen zijn als de stof in het milieu terechtkomt, is het oordeel.

De zaak was onder meer door groene Europarlementariërs aangespannen. De EFSA had gezegd dat openbaarmaking de commerciële en financiële belangen van de industrie ernstig zou schaden.

Kankerverwekkend

De waakhond had gesteld dat de chemische stof niet kankerverwekkend is, hoewel sommige wetenschappers daar anders over denken. De betreffende studies gaan onder meer over testen met glyfosaat op ratten en muizen.

De Europarlementariërs reageren opgetogen op het vonnis. 'Een overwinning in de strijd tegen geheimzinnigheid als het gaat over de milieu- en gezondheidsrisico's van gevaarlijke producten als glyfosaat', stelt de Belg Bart Staes.

Transparantie

Het publiek en onafhankelijke wetenschappers kunnen volgens hem voortaan zien hoe chemische bedrijven hun eigen rapporten schrijven om toestemming te krijgen om hun producten op de markt te krijgen. Greenpeace spreekt van 'een grote stap naar meer transparantie en verantwoording in het Europese besluitvormingsproces'.

Over glyfosaat is de laatste jaren veel te doen. De Europese vergunning ervoor werd in 2017 met vijf jaar verlengd. De EFSA heeft twee maanden de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer