Fresco+in+bestuur+%27transparanter%27+Syngenta
Nieuws
© Peter Smit

Fresco in bestuur 'transparanter' Syngenta

WUR-voorzitter Louise Fresco is als niet-uitvoerend bestuurder toegetreden tot de Raad van Bestuur van Syngenta. Fresco's benoeming valt samen met de lancering van een nieuwe innovatiestrategie door het agroconcern.

Louise Fresco is momenteel voorzitter van Wageningen University & Research. Ze staat bekent als een van de boegbeelden van de verduurzaming van de Nederlandse land- en tuinbouw.

'We zijn zeer verheugd dat Louise lid is geworden van het Syngenta-bestuur', aldus Frank Ning, voorzitter van Syngenta. 'Haar ervaring en expertise in duurzame, gezonde voedselproductie, samen met haar vermogen om mensen te betrekken bij de voordelen van de wetenschap en landbouw worden zeer gewaardeerd.'

Versnellen

De benoeming van Fresco komt slechts enkele dagen nadat Syngenta aangekondigde dat het innovatie gaat versnellen om in te spelen op de toenemende uitdagingen voor boeren over de hele wereld.

Naast klimaatverandering, bodemerosie en biodiversiteitsverlies vraagt ook het verbod op traditionele gewasbeschermingsmidddelen om nieuwe oplossingen. Daarbij speelt volgens Syngenta ook de veranderende verwachtingen van de maatschappij en andere opvattingen over landbouwtechnologie een rol.

Onderdeel van Syngenta's nieuwe strategie is het vroegtijdig betrekken van ngo's bij het ontwikkelen van nieuwe zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Het concern wil daarin voortaan transparanter opereren. 'We moeten anders gaan denken en vragen naar de wensen van de maatschappij', zegt Alexandra Brand, verantwoordelijk voor de duurzaamheidsstrategie van Syngenta.

Bredere context

Brand noemt het voorbeeld van ontbijtgranenproducent Kellogg's die op zoek is naar grondstoffen met een lage CO2-voetafdruk, om onderscheidende producten te maken. 'We moeten innovatie in een bredere context zien. Het moet milieu veilig, grondstoffenefficiënt, economisch houdbaar, commercieel competitief zijn en voldoen aan maatschappelijke behoefte.'

Syngenta investeert jaarlijks circa 1,4 miljard euro in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe producten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer