%E2%80%98Emotie+moet+uit+discussie+over+gewasbescherming%E2%80%99
Nieuws
© Nieuwe Oogst

‘Emotie moet uit discussie over gewasbescherming’

‘Als landbouw moeten we leren omgaan met de maatschappelijke druk die er nu eenmaal is’, vindt Jan Bouwman van Syngenta. ‘Verder is het belangrijk dat we zonder emoties kunnen discussiëren over gewasbescherming.'

Bouwman gaf zijn visie op de Nederlandse landbouw en vooral de gewasbescherming gisteren op een bijeenkomst vanwege zijn afscheid in Wageningen. De bevlogen gewasbeschermer gaat met pensioen na meer dan dertig jaar werkzaam te zijn geweest bij Syngenta en de bedrijven die later zijn opgegaan in het grote chemieconcern.

Bouwman: ‘We werken in een mooie innovatieve sector met een groot economische belang. We mogen trots zijn waar we nu staan, maar moeten nu vooral proberen om de afstand met de samenleving te verkleinen.’

Duurzaamheid

Het laatste decennium was Bouwman bij Syngenta de manager duurzaamheid en hield hij zich bezig met Product Stewardship. ‘Toen ik begon in de gewasbescherming sprak niemand over duurzaamheid en was er nauwelijks aandacht voor het optimale gebruik van de middelen.’

Hij wijst erop dat er in de laatste dertig jaar grote stappen zijn gezet en noemt daarbij de spuittechniek als voorbeeld. ‘Ik vind wel dat we voor toepassingen in de gewasbescherming nog beter gebruik moeten maken van de mogelijkheden van precisielandbouw.’

Positie gewasteler

Naast terugkijken werd er tijdens het afscheid vooral vooruit gekeken naar de ontwikkeling van de landbouw in de komende dertig jaar. Bouwman is overwegend positief en benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat discussies over de landbouw en de gewasbescherming zonder emoties gevoerd worden.

'Het is aan ons als sector om begrip te kweken bij de samenleving over de noodzaak van gewasbescherming. Verder hoop ik dat er altijd voldoende aandacht blijft voor de positie van de gewasteler.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer