Groenten+van+de+toekomst+op+grootste+groentemarkt
Nieuws
© Eigen Foto

Groenten van de toekomst op grootste groentemarkt

Op de grootste groentemarkt van Nederland presenteert Syngenta de nieuwste groenten van de toekomst. Landbouwminister Carola Schouten opende vrijdag de groentemarkt in het kader van de Dutch Agri Food Week 2018.

De grootste groentekraam van Nederland staat op het Plein in Den Haag. Syngenta presenteert hier nieuwe groentevariëteiten die in de toekomst op je bord kunnen liggen. De grootste groentekraam vormt tevens het startsein van de Dutch Agri Food Week met thema 'Wat eten we nu en in 2050?'.

• Lees ook: Schouten trapt Dutch Agri Food Week af

'Het is fantastisch om deze kleurrijke verzameling nieuwe groenten aan het publiek te kunnen presenteren', zegt Gerard Barendregt van Syngenta. 'Consumenten kunnen hier proeven van onze nieuwe paarse en oranje bloemkolen. Ze vormen een feestelijke en ook gezonde snack. We hopen dat deze volgend jaar in de supermarktschappen liggen.'

Klimaatverandering

Naast voor consumenten herkenbare groenten presenteert Syngenta groenten die veredeld zijn om de landbouw te verduurzamen. 'Klimaatverandering en een groeiende wereldbevolking vragen om nieuwe, sterke en voedzame gewassen', zegt Hanneke Verhelst van Syngenta.

Ze geeft een voorbeeld: 'Kijk naar afgelopen zomer, toen het zo extreem droog was. Je hebt dan gewassen nodig die daar tegen kunnen. Ook ziekteresistentie is van groot belang. We veredelen daarom niet alleen op smaak, maar ook om de landbouw te verduurzamen.'

Variëteiten groente

In de groetenkraam van de toekomst presenteert Syngenta de volgende variëteiten: paarse (Red Darling) en oranje bloemkolen (Clementine), hittebestendige bloemkool, pitloze miniwatermeloenen (Bibo), een watermeloen die niet lekt (Crisp Delight), paarse spruiten (Coraletta), reuzewittekool (Ramco), zwarte en bruine tomaten (Kumato), snoeptomaten in diverse kleuren, zaadloze paprika, witte Romanesco, ronde piel del sapo (een meloensoort), gele courgettes, niet-lekkende rozekool (Pinkstar) en knolvoetresistente bloemkool (Clarina).

Naast de groentekraam van Syngenta zijn er vijftig andere kramen waaronder van circa 35 telers van Albert Heijn, Kinderresto, Slow Food Youth Network – Discosoep, TomatoWorld, Jong Leren Eten – JOGG, Hoog Technologisch Eten - AgriFoodTech Platform en de winnaars van de Gezonde Pauzesnack.

De Grootste Groentekraam van Nederland is open op vrijdag 5 oktober van 11 tot 17 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer