Syngenta: voorkom resistentie fungiciden

Middelenfabrikant Syngenta vraagt aandacht voor een verstandige inzet van graanfungiciden om de effectiviteit voor een langere termijn te kunnen garanderen.

Syngenta%3A+voorkom+resistentie+fungiciden
© Wim van Vossen

Onlangs tijdens een bijeenkomst voor teeltspecialisten vanwege de introductie van Elatus Era ging gewasadviseur Hans Buikema van Syngenta in op de optimale toepassing van het nieuwe graanfungicide. Hij wijst daarbij op de richtlijnen voor resistentiemanagement van FRAC (Fungicide Resistance Action Committee).

Het regelmatig gebruik van fungiciden uit dezelfde chemische groep maakt de kans groter dat bepaalde schimmelziekten minder gevoelig worden voor een ziektebestrijding. Elatus Era is een zogeheten SDHI (Succinate dehydrogenase inhibitors)-fungicide. Van de middelen uit deze groep is bekend dat ze relatief gevoelig zijn voor resistentie-ontwikkeling.

'Op dit moment hebben vrijwel alle grote gewasbeschermingsfabrikanten SDHI-middelen in hun pakket zitten. In onderzoek is vastgesteld dat bij deze groep van middelen sprake is van kruisresistentie. Het betekent dat als een specifieke schimmel minder gevoelig is, dit in principe geldt voor alle SDHI-fungiciden', legt Buikema uit.

Nieuwe werkzame stof

'De FRAC-richtlijnen draaien om het toepassen van effectieve doseringen, bij voorkeur een preventieve inzet van de middelen en het mengen van meerdere werkzame stoffen', aldus Buikema. Het middel Elatus Era bevat de nieuwe werkzame stof Solatenol (een SDHI) in combinatie met de triazool prothioconazool.

Uit recente monitoring in verschillende Europese landen blijkt dat de werking van SDHI-fungiciden op de graanschimmel septoria in alle gevallen nog voldoende effectief is. Wel vinden onderzoekers volgens Buikema lichte verschuivingen in de gevoeligheid van fysio's van septoria in Ierland en Groot-Brittannië. Voor gele en bruine roest is de kans op verminderde gevoeligheid van deze middelen een stuk kleiner.

Tegen ramularia in gerst is in Europa inmiddels in bepaalde gevallen al wel een onvoldoende werking van SDHI-fungiciden vastgesteld. Voor dezelfde schimmelziekte geldt dit overigens ook voor triazolen en strobilurinen, meldt Buikema. 'Wij adviseren daarom om in gerst Elatus Era bij voorkeur toe te passen bij de vlagbladbespuiting in combinatie met een bedekkingsfungicide op basis van chloorthalonil.'

Preventief en curatief

Volgens Syngenta heeft Elatus Era in tarwe een sterke en langdurige werking op alle graanschimmels. Het voordeel van de combinatie van werkzame stoffen is dat het middel zowel preventief als curatief werkt.

Met name de werking op roesten en septoria noemt de fabrikant onderscheidend. Zowel in tarwe als in gerst wordt Elatus Era geadviseerd op het moment dat het vlagblad volledig uit is. Voor tarwe betreft het een zogeheten T2-bespuiting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer