'Als varkensprijs lang laag is, hoor je slachterijen niet'

De Europese vleeswarenindustrie luidt de noodklok over de record snelle stijging van de varkensvleesprijs met 30 procent. 'Als de varkensprijs laag is, hoor je ze niet', reageert Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

%27Als+varkensprijs+lang+laag+is%2C+hoor+je+slachterijen+niet%27
© Henk Riswick

De Europese vereniging van vleeswarenfabrikanten (Clitravi) gaat er van uit dat de varkensprijs op korte termijn zeker niet daalt, waardoor er vraaguitval en grootschalig banenverlies dreigt.

Clitravi vermoedt dat speculanten de prijs verder opjagen door grote hoeveelheden varkensvlees in heel Europa op te kopen en in koel- en vrieshuizen op te slaan. Daarom doet de organisatie een dringende oproep aan ketenpartners om deze extra kosten samen fair te verdelen.

Geen tijdelijke situatie

Clitravi vindt het belangrijk dat de gehele productieketen begrijpt dat het hier niet gaat om een tijdelijke situatie, maar dat deze nog lang zal aanhouden. De organisatie en haar leden zullen overleg plegen met andere ketenpartners en Europese en nationale overheden om deze zorgen kenbaar te maken en gezamenlijk op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen.

De POV vindt het bericht van Clitravi opmerkelijk. 'De prijzen van varkensvlees zijn eindelijk eens hoog en de varkenshouder kan opgelopen verliezen compenseren. De varkenshouderij kent periodes met fors lagere prijzen en dan horen we deze partijen niet. Als de prijzen gedurende lange tijd laag zijn, vragen deze ketenpartijen zich niet af of risico's verdeeld kunnen worden in de hele keten.'

Oplossingen

Producenten Organisatie Varkenshouderij trekt daarom de conclusie dat de belangen in de keten divers zijn en er een fundamentele discussie nodig is om te komen tot structurele oplossingen over marge-en kostenverdeling in de keten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer