10+miljoen+voor+collectieve+promotie+varkensvlees
Column
© Jeroen van Boekel

10 miljoen voor collectieve promotie varkensvlees

Jeroen van Boekel (44) uit Canada woont samen met zijn vrouw Sheila (42) en twee dochters Kiersten en Khloé (beiden 5) in Carman, Manitoba. Hij runt een bedrijf met 3.400 zeugen en 5.800 vleesvarkens en heeft 77 hectare grond.

Op het moment dat ik dit schrijf geniet ik van mijn laatste dagen in het mooie Nederland. Mijn ouders zijn vijftig jaar getrouwd en hebben een feest. Wat me altijd opvalt als ik in Nederland ben, is hoe de landbouw is veranderd. En met name dat veel bedrijven een recreatieve tak naast hun traditionele agrarische tak hebben.

Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe deze ondernemers hun boerderij gebruiken om hun recreatieve tak te ondersteunen.

Ook in Canada zijn we vaak bezig om de consument en onze omgeving te laten begrijpen wat we doen. Bij ons zie je wat minder streekproducten als in Nederland en wordt er meer gedaan aan een collectieve manier van promotie van varkensvlees en de productie ervan. Zaken waar we op provinciaal niveau aan werken zijn onder andere onderzoek, communicatie met de overheid, marketing, hr-management, dierenwelzijn en nog veel meer.

Ik vind het belangrijk dat we blijven vertellen dat varkensvlees onderdeel is van de schijf van vijf en dat het gezond is om te eten

Jeroen van Boekel, varkenshouder in Canada

De financiering van deze promotie gebeurt via een verplichte afdracht aan je provinciale 'pork council'. In mijn geval is dat Manitoba Pork (manitobapork.com), deze organisatie betaalt weer een afdracht aan Canadian Pork Council (cpc-ccp.com) die zich bezighoudt met landelijke zaken op het gebied van de varkenshouderij. Deze draagt weer een gedeelte af aan Canada Pork International (canadapork.com).

Canada Pork International doet de promotie van Canadees varkensvlees in het buitenland, om de export van varkensvlees te bevorderen.

Al deze organisaties worden geleid door een bestuur van varkenshouders. Zelf ben ik een adviseur naast het bestuur van Manitoba Pork Council. Waar ik in eerste instantie aan moest wennen, was dat de varkenshouderij vaak zelf het voortouw neemt als de overheid de regelgeving wil veranderen. Door de jaren heen heb ik geleerd dat je op deze manier veel kunt bereiken en ook goede relaties met de overheid kunt opbouwen en dat je onderdeel van het gesprek blijft.

Ook vind ik het belangrijk dat we blijven vertellen dat varkensvlees onderdeel is van de schijf van vijf en dat het gezond is om te eten. Het is belangrijk dat we consumenten zelf ideeën geven om varkensvlees op andere manieren te bereiden met goede recepten en dat het op de juiste manier bereid wordt met de juiste temperatuur.

Landelijk wordt er 10 miljoen euro verzameld om dit allemaal te bekostigen, via een verplichte afdracht van 0,50 euro per afgeleverd varken.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer