Een+op+de+drie+zeugen+niet+in+optimale+conditie
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Een op de drie zeugen niet in optimale conditie

Te mager of te vet. Uit onderzoek van Nedap Livestockmanagement blijkt dat minstens 33 procent van de zeugen niet in optimale conditie verkeert. Op een bedrijf met duizend zeugen loopt het financiële nadeel daarvan al snel op naar ruim 23.000 euro.

De lichaamsconditie van een zeug wordt gescoord op een schaal van 1 tot 5. Waarbij een conditiescore van 1 te mager is en 5 te vet. Belangrijke kanttekening die Nedap plaatst, is dat conditie en gewicht van de zeug niet hetzelfde zijn. Maar met inachtneming van pariteit en productiefase bij de moderne, vleesrijke zeug is het gewicht wél een goede indicator voor de conditie.

Een zeug met conditie 1 staat in de overlevingsstand: haar lichaam is niet gericht op reproductie, er zijn minder vruchtbare eitjes en het risico op terugkomen is groter. Als ze wel drachtig raakt, krijgt ze vaak een kleinere toom en is de melkproductie niet optimaal. Gebeurt dit al in de eerste worp, dan ondervindt ze hier de rest van haar leven schade van. Een te magere zeug levert 65 euro per jaar minder op door slechtere reproductiecijfers.

Nedap score
Nedap score © Nedap Livestockmanagement

Te vet

Een zeug met een conditiescore van 5 is te vet en dat kost dubbel geld. Enerzijds krijgt een te vette zeug problemen in de kraamstal. Het geboorteproces verloopt trager, doordat de oxytocine (hormoon dat de geboorte op gang brengt) over meer kilo's lichaamsgewicht wordt verdeeld en de weeën daardoor zwakker zijn. Gevolg is een daling van 0,5 levend geboren big.

Doordat ze haar warmte niet kwijt kan, daalt de voeropname in het kraamhok. De melkproductie komt zo slechter op gang en de biggen krijgen te weinig biest en melk. Anderzijds heeft een te vette zeug in de dracht te veel voer gevreten, waardoor haar voerkosten stijgen.

Kostenpost

In totaal resulteert een te vette zeug in een kostenpost van 70 euro per zeug per jaar. Op een bedrijf met duizend zeugen, waarvan 33 procent van de zeugen te mager of te vet is, betekent dat een inkomstenderving van 23.310 op jaarbasis.

Een zeug in optimale conditie houden, noemt Nedap makkelijker gezegd dan gedaan. Voeren naar behoefte vergt vakmanschap en arbeid. Een varkenshouder kan sturen op conditie door: handmatig te voeren, voeren met een voerstation, handmatig spekdikte meten, handmatig wegen of automatische gewichtsmonitoring.

Attentielijst

Bij automatische gewichtsmonitoring worden de zeugen dagelijks automatisch gewogen in het voerstation. Dieren met onvoldoende gewichtstoename komen op een attentielijst, zodat de voercurve direct kan worden bijgesteld. In de toekomst noemt Nedap het wellicht zelfs mogelijk dat de voercomputer zelf de voergift optimaliseert.

'Het belang van voeren naar behoefte neemt toe. We vragen een topprestatie van de zeug en daar hoort een top(sport)conditie bij', geeft Nedap Livestockmanagement aan.' Terwijl tegelijkertijd vakbekwaam personeel schaars is. Automatisering van processen helpt u om met beperkte arbeid goede resultaten te halen. Zo houdt u uw bedrijf zowel technisch als financieel in goede conditie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer